krasnorosty
Krasnorosty —
gromada roślin, glonów (głównie wielokomórkowe), żyjąca przeważnie w środowisku morskim. Mają zabarwienie wszystkich odcieni barwy czerwonej, od jasnoróżowej do ciemnofioletowoczerwonej. Produktem asymilacji tych glonów jest węglowodan, tzw. skrobia krasnorostowa. Na ogólną liczbę 4000 gatunków tylko ok. 200 z nich żyje w wodach słodkich, np. Batrachospermum – trześla. Glony te rozmnażają się płciowo za pomocą oogamii. Krasnorosty mają duże znaczenie gospodarcze, liczne gatunki, np. porfira (szkarłatnica), są spożywane w Azji Wschodniej i na Hawajach. Znajdują one również szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym (galaretki, ciastka) i farmaceutycznym. Używa się ich także w laboratoriach mikrobiologicznych jako podłoże do hodowli kultur bakteryjnych, grzybów i glonów, np. smuklica prostowata.