Tłuszcze jadalne » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia tłuszcze jadalne
Definicja pojęcia:

tłuszcze jadalne

Tłuszcze jadalne —

naturalne lub przetworzone mieszaniny trójglicerydów różnych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Wyróżnia się tłuszcze jadalne pochodzenia roślinnego (tzw. oleje roślinne) i zwierzęcego (np. masło, olej zwierzęcy – tran). Oleje roślinne są otrzymywane z nasion lub owoców roślin oleistych przez ekstrakcję rozpuszczalnikami (czyli wydzielanie określonych składników z mieszaniny za pomocą selektywnych rozpuszczalników) lub przez wytłaczanie. Można je używać do bezpośredniego spożycia lub poddać dalszemu przetworzeniu, np. na margarynę.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
Bio Suisse
Bio Suisse
4.7/5 - (9 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!