torfowce
Torfowce —
klasa mszaków (ok. 350 gatunków), których rośliny są zróżnicowane na łodyżkę i liście, przymocowane do podłoża za pomocą ryzoidów. Płatowaty wachlarzowy splątek składa się z pojedynczej warstwy komórek. Rosnące do góry łodyżki tworzą szczytową różyczkę, a niższe rozgałęzienia zwieszają się dookoła dolnych ich części. Ciekawą budowę mają liście torfowców zróżnicowane na komórki wodne i asymilacyjne. Pierwsze z nich są zbiornikami wody, a drugie, zawierające chlorofil, spełniają funkcje asymilacyjne. Torfowce zawierają składniki białkowe, błonnik, sole mineralne i substancje garbnikowe. Tworzą na powierzchni wielkie poduchy, narastające na obumierającej warstwie, która później przekształca się w torf. Występują w strefach umiarowanych i chłodnych. Złoża torfu powstają z wolno rozkładających się szczątków torfowca i innych roślin z nim żyjących. Surowiec torfowy ma szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, np. w rolnictwie, budownictwie i medycynie. Pewne jego odmiany służą do kąpieli leczniczych (tzw. borowiny), zawierających żelazo, siarkę, fosfor i jod.
pomogło w pracy domowej dzk