Zjadliwość zarazka » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia zjadliwość zarazka
Definicja pojęcia:

zjadliwość zarazka

Zjadliwość zarazka, wirulencja —

całokształt cech drobnoustroju działającego szkodliwie na organizm, łącznie z wywołaniem stanu chorobowego; miarą zjadliwości zarazka jest dawka letalna (LD-50), wskazująca najmniejszą liczbę drobnoustrojów wstrzykniętą do organizmu, która powoduje zabicie 50% zwierząt poddanych doświadczeniu.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
USDA Organic
USDA Organic
4.7/5 - (19 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments