Fałszywe jajka. Jajka z Chin. Jajka Made in China
Ekologia.pl Środowisko Ochrona środowiska naturalnego Fałszywe jajo made in China

Fałszywe jajo made in China

W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi zwraca uwagę na pochodzenie kupowanych produktów i przychyla się ku zdrowej, ekologicznej żywności. Świadomość społeczeństwa na temat zdrowego trybu życia i odżywiania znacznie wzrosła. Częściej sięgamy po świeże, ekologiczne produkty z upraw i hodowli lokalnych przedsiębiorców. Niestety, za produkty wysokiej jakości trzeba często zapłacić wysoką cenę, co może zniechęcić. Jednak, czy nie warto czasem „przepłacić” za jakość i nie zatruwać organizmu sztucznymi barwnikami, konserwantami itp.? Z drugiej strony, czy zawsze mamy pewność co jemy i za co płacimy?

Znakomitym przykładem oszustwa żywieniowego są wyprodukowane w Chinach fałszywe jajka. Można pomyśleć, że standardowa „produkcja” jajek nie pochłania znacznej ilości nakładów finansowych. Okazuje się jednak, że nawet intensywna hodowla kur niosek zużywa dużo energii, wody, a dodatkowo dochodzą koszta utrzymania zwierząt. Czym bardziej ekologiczna hodowla, tym cena jaj wyższa.

Tymczasem chińscy producenci znaleźli sposób na zmniejszenie kosztów wytwarzania jajek z pominięciem prowadzenia hodowli kur. Mianowicie, na chińskim rynku pojawiły się sztuczne jajka wytwarzane jedynie z substancji chemicznych, zarówno syntetycznych jak i pochodzenia naturalnego.

Czas „wyprodukowania” takiego jajka wynosi jedynie 5 minut, jednakże jego skład chemiczny zdecydowanie odbiega od naturalnego produktu. Można tu znaleźć między innymi: glukonolakton- utwardzacz, kwas benzoesowy- konserwant, chlorek wapnia (sztuczna skorupka), celulozę, ałun glinowo-potasowy, aminokwasy, barwniki, żelatynę i alginian sodu (E401), który hamuje wchłanianie składników odżywczych, a u człowieka duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza.

Ponadto, niektóre z wymienionych składników mogą powodować bóle brzucha i wymioty, choroby układu pokarmowego i wątroby, uszkodzenia komórek nerwowych, nerek oraz problemy z układem krążenia i sercem.

Nie znajdziemy tu odpowiedniej proporcji węglowodanów, lipidów i białka, a także witamin, które powinny nam dostarczać naturalne jaja. Wartość odżywcza chińskiego zamiennika jest znikoma. Jedyne korzyści z produkcji sztucznych jaj mają charakter ekonomiczny.

Jak odróżnić sztuczne jajko od prawdziwego?

Po pierwsze, potrząsając fałszywe jajko usłyszymy „chlupotanie”. Po drugie, po rozbiciu takiego jaja żółtko natychmiast wymiesza się z białkiem.

Naturalne jajka charakteryzują się idealnym stosunkiem zawartości węglowodanów, lipidów i białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne i są bogate w witaminy (w szczególności A, D i witaminy z grupy B). Najnowsze badania wykazały również, że nie mają one negatywnego wpływu na poziom cholesterolu w organizmie konsumentów.

Produkty „Made in China” spotykamy na każdym kroku. Warto jednak przemyśleć zakupy i oszacować prawdziwą wartość kupowanego produktu, aby nie ucierpiało na tym nasze zdrowie.

Piśmiennictwo:

  1. S.M. Zahid Hosen, Swati Paul, Dibyajyoti Saha: Artificial and Fake Eggs: Dance of Death, Advances in Pharmacology and Pharmacy 1(1): 13-17, 2013.
  2. Kaz Ross: Faking It: Food Quality In China, IJAPS, Vol. 8, No. 2 (July 2012), 33–54
  3. https://vitalia.pl/ch_add,99,0_Alginian-sodu.html    
  4. https://laboratoria.net/artykul/13045.html

Autor: Natalia Mazurkiewicz
Katedra Ekologii, Ochrony i Kształtowania Środowiska
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

4.7/5 - (16 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Czego ludzie nie wymyśla dla kasy

Prawdziwe jajka są miłe w dotyku

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!