W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi zwraca uwagę na pochodzenie kupowanych produktów i przychyla się ku zdrowej, ekologicznej żywności. Świadomość społeczeństwa na temat zdrowego trybu życia i odżywiania znacznie wzrosła. Częściej sięgamy po świeże, ekologiczne produkty z upraw i hodowli lokalnych przedsiębiorców. Niestety, za produkty wysokiej jakości trzeba często zapłacić wysoką cenę, co może zniechęcić. Jednak, czy nie warto czasem „przepłacić” za jakość i nie zatruwać organizmu sztucznymi barwnikami, konserwantami itp.? Z drugiej strony, czy zawsze mamy pewność co jemy i za co płacimy?
Znakomitym przykładem oszustwa żywieniowego są wyprodukowane w Chinach fałszywe jajka. Można pomyśleć, że standardowa „produkcja” jajek nie pochłania znacznej ilości nakładów finansowych. Okazuje się jednak, że nawet intensywna hodowla kur niosek zużywa dużo energii, wody, a dodatkowo dochodzą koszta utrzymania zwierząt. Czym bardziej ekologiczna hodowla, tym cena jaj wyższa.
Tymczasem chińscy producenci znaleźli sposób na zmniejszenie kosztów wytwarzania jajek z pominięciem prowadzenia hodowli kur. Mianowicie, na chińskim rynku pojawiły się sztuczne jajka wytwarzane jedynie z substancji chemicznych, zarówno syntetycznych jak i pochodzenia naturalnego.
Czas „wyprodukowania” takiego jajka wynosi jedynie 5 minut, jednakże jego skład chemiczny zdecydowanie odbiega od naturalnego produktu. Można tu znaleźć między innymi: glukonolakton- utwardzacz, kwas benzoesowy- konserwant, chlorek wapnia (sztuczna skorupka), celulozę, ałun glinowo-potasowy, aminokwasy, barwniki, żelatynę i alginian sodu (E401), który hamuje wchłanianie składników odżywczych, a u człowieka duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza.
Ponadto, niektóre z wymienionych składników mogą powodować bóle brzucha i wymioty, choroby układu pokarmowego i wątroby, uszkodzenia komórek nerwowych, nerek oraz problemy z układem krążenia i sercem.
Nie znajdziemy tu odpowiedniej proporcji węglowodanów, lipidów i białka, a także witamin, które powinny nam dostarczać naturalne jaja. Wartość odżywcza chińskiego zamiennika jest znikoma. Jedyne korzyści z produkcji sztucznych jaj mają charakter ekonomiczny.
Jak odróżnić sztuczne jajko od prawdziwego?
Po pierwsze, potrząsając fałszywe jajko usłyszymy „chlupotanie”. Po drugie, po rozbiciu takiego jaja żółtko natychmiast wymiesza się z białkiem.
Naturalne jajka charakteryzują się idealnym stosunkiem zawartości węglowodanów, lipidów i białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne i są bogate w witaminy (w szczególności A, D i witaminy z grupy B). Najnowsze badania wykazały również, że nie mają one negatywnego wpływu na poziom cholesterolu w organizmie konsumentów.
Produkty „Made in China” spotykamy na każdym kroku. Warto jednak przemyśleć zakupy i oszacować prawdziwą wartość kupowanego produktu, aby nie ucierpiało na tym nasze zdrowie.
Piśmiennictwo:
S.M. Zahid Hosen, Swati Paul, Dibyajyoti Saha: Artificial and Fake Eggs: Dance of Death, Advances in Pharmacology and Pharmacy 1(1): 13-17, 2013.
Czego ludzie nie wymyśla dla kasy
Prawdziwe jajka są miłe w dotyku