ROLNICTWO EKOLOGICZNE W POLSCE. Produkcja ekologiczna w Polsce
Ekologia.pl Środowisko Ochrona środowiska naturalnego Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Rolnicy stawiaja na ekologię

Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Rolnicy stawiaja na ekologię

fot. dreamstime
fot. dreamstime

Z roku na rok przybywa w Polsce gospodarstw ekologicznych. W 2011 r., podobnie jak we wszystkich latach poprzednich, odnotowano wzrost liczby producentów ekologicznych. W porównaniu do 2010 r., liczba producentów ekologicznych w Polsce wzrosła o ok. 14 proc. oraz 267 przetwórni ekologicznych – wynika na najnowszego raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Rolnictwo ekologiczne największą popularnością cieszy się w krajach tzw. Starej Unii, czyli państwach, w których dochody ludności plasują się zdecydowanie powyżej unijnej średniej. Jak wygląda sytuacja rolnictwa ekologicznego w Polsce? Okazuje się, że nie najgorzej, a można powiedzieć, że z roku na rok coraz lepiej. Jak podaje IJHARS w 2011 r., podobnie jak we wszystkich latach poprzednich, odnotowano wzrost liczby producentów ekologicznych.

W 2011 roku najwięcej producentów ekologicznych prowadziło działalność w województwach: zachodniopomorskim (2 392), warmińsko-mazurskim (2 288) oraz podlaskim (2 452). Łącznie w tych trzech województwach była 1/3 wszystkich tego typu gospodarstw.

W 2011 r. najmniej producentów ekologicznych było w województwach: opolskim (88), śląskim (251) oraz kujawsko-pomorskim (385). Praktycznie to producenci rolni – stanowią aż 98 procent producentów ekologicznych. Pozostali zajmują się na przykład importem produktów ekologicznych z innych krajów, ich przetwórstwem i wprowadzają je na polski rynek.

O rozwoju produkcji ekologicznej świadczy także wzrost powierzchni upraw. Podobnie jak liczba producentów ekologicznych wzrosła także powierzchnia użytków rolnych uprawianych ekologicznymi metodami produkcji, przy czym wzrost ten wynosił ok. 10 %. W 2011 r., powierzchnia użytków rolnych uprawianych ekologicznymi metodami produkcji wynosiła 573 687,09 ha, z czego 357 251,09 ha stanowiła powierzchnia ekologicznych użytków rolnych po zakończonym okresie konwersji, a 216 436,0 ha powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w okresie konwersji. W 2011 r. największa powierzchnia ekologicznych użytków rolnych (łącznie) była w województwach: zachodniopomorskim (119 349,65 ha), warmińsko-mazurskim (109 195,17) oraz podlaskim (48 884,93 ha).

Perspektywy

Rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku. Spowolnienie gospodarcze nie zahamowało popytu na produkty ekologiczne. W 2010 roku zwiększył się on o 15-20 proc. – Ekożywność kupują konsumenci świadomi, dla których cena nie jest kluczowym czynnikiem. – wyjaśnia Artur Tymiński wiceprezes spółki Symbio z NewConnecy, która zajmuje się przetwórstwem ekologicznych owoców i warzyw.

Udział ekoproduktów w całym rynku żywności stanowi 1 proc., a statystycznie Polak wydaje na nie rocznie ok. 3 euro, gdzie średnia dla Europy Zachodniej wynosi 100 euro. Wraz ze wzrostem zainteresowania ekożywnością rośnie liczba sklepów ją oferujących.

Jeszcze kilka lat temu dystrybutorzy narzekali, że brakuje krajowych producentów żywności ekologicznej. Z zagranicy sprowadzamy głównie eko-produkty wysoko przetworzone. Natomiast polscy producenci oferują już nie tylko ekologiczne warzywa i owoce, ale także wędliny, nabiał, soki czy herbaty. Na ekożywność stawiają również duże sieci handlowe. Konsumenci skłaniają się ku tym produktom, chcą je kupować i zazwyczaj płacą za nie wyższą cenę niż za produkty, które nie zostały wytworzone takimi metodami. „W ocenach różnych instytucji, rynek żywności ekologicznej jest jednym z najszybciej i najbardziej dynamicznie rozwijających się. To jest pewien atut i perspektywa korzystnie oddziałująca na rozwój producentów żywości ekologicznej w kraju”. – powiedział w wywiadzie dla Ekologia.pl Krzysztof Jończyk, Kierownik projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej żywności”.

Jonczyk zwraca uwagę, że na polskim rynku mamy stabilne przedsiębiorstwa, które funkcjonują wiele lat i zajmują się produkcją i obrotem produktami ekologicznymi, ale większość tych przedsiębiorstw eksportuje swoje produkty czy półprodukty do dalszego przetworzenia.

Ekologia.pl, źródło IJHARS
4.8/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
7 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Rolnictwo ekologiczne to szansa dla kwiatów polnych i owadów zapylających je.

Rolnictwo ekologiczne to ekościema.

|{Jednocześnie rosną w siłę gospodarstwa wielkotowarowe gdzie chemia ściele się gęsto i zagospodarowywane są, zwykle niezgodnie z prawem, grunty buforujące je od rzek. Skutkiem jest struktura płytkowa gleby zamiast gruzełkowatej (nawożonej tradycyjnym obornikiem) i szybsze spływanie wód opadowych do meliorowanych na skutek wniosków rolników potoków a w konsekwencji widmo coraz większych powodzi bo mało kto wie, że rolnictwo jest beneficjentem 60% wody w Polsce. Powodzie powstają na meliorowanych łąkach i zniszczonych chemią glebach skąd deszcz spływa jak po asfalcie zamiast na nich zostać a nie na rzece głównej. Pomijając taki drobiazg, że chemia z pól zabija wszystko co żyje w tych wodach a zwłaszcza najdelikatniejsze formy jak choćby ikrę ryb. Jak rolnik hodujący 5 krów spuści gnojowicę z beczkowozu do rzeki to dostaje po łbie ale jak dyrektor 1000 ha gospodarstwa załatwi całą rzekę to włos mu z głowy nie spadnie bo to lokalny baron i oligarcha.

Co to jest rolnictwo “ekologiczne”?
Dlaczego ono jest ekologiczne?
Jaką mamy pewność, że ono jest ekologiczne?

tutaj można co nieco znaleźć : https://srodowisko.ekologia.pl/ochrona-srodowiska/Zywnosc-ekologiczna-i-rolnictwo-ekologiczne-surowe-zasady-przyznawania-certyfikatow-zgodnosci,13126.html

Tylko ciekawe ile będą takie ekologiczne produkty kosztować, bo widząc to co w Polsce się wyprawia to załoę się, że nie będą to produkty dl wszystkich tylko dla bogatych.

No niestety masz rację. Produkty ekologiczne są po prostu drogie, a ich cena czasami jest wyższa nwet o 100 proc. produkty konwencjonalne.
Druga sprawa jest taka, żeby zostać ekologicznym rolnikiem, to trzeba mieć kasę, więc tak naprawdę gospodarstwa ekologiczne należą do możnych naszego Państwa, którzy robią to w ramach hobby.

Pozdrawiam

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!