NASIONA MARCHWI dla zdrowia. Dlaczego warto jeść nasiona marchwi
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Dlaczego nasiona marchwi są tak zdrowe?

Dlaczego nasiona marchwi są tak zdrowe?

Jesień to czas, w którym szczególnie warto zwrócić uwagę na dietę, by organizm miał siłę walczyć z nadchodzącym chłodem i mniejszą ilością słońca. Solidną dawkę witamin zapewni porcja sezonowych owoców i warzyw. Wiedzieliście, że tuż obok popularnej jesienią marchewki, warto włączyć do diety także jej nasiona?

Nasiona posiadają wszystkie substancje odżywcze, które potrzebne są, by wzrosła z nich kolejna roślina. Dlatego właśnie kryje się w nich bogactwo najcenniejszych właściwości. Najważniejsze jednak, by zwrócić uwagę na to, jakie nasiona kupujemy. Najłatwiej dostępne są te przeznaczone do wysiewu. Absolutnie nie nadają się one jednak do spożycia! Są zaprawiane chemicznie, by przechować je przez zimę, do kolejnego zasiewu. Należy zatem znaleźć nasiona przeznaczone do spożycia, tzw. „niezaprawione”, posiadające certyfikat ekologiczny. Tak przygotowane, wniosą wiele dobrego do naszego organizmu, wzmacniając zdrowie i naszą odporność.

Dlaczego nasiona marchwi są tak zdrowe?

Nasiona marchwi można podawać na kilka sposobów. Najbardziej popularny i łatwy do przygotowania jest napar – w postaci pysznej i pachnącej herbatki. Ma ona wówczas delikatny, lekko słodkawy smak i odprężający aromat – stąd jej popularność także wśród fanów inhalacji i pachnących kąpieli relaksacyjnych. Marchew to nietypowe zastosowanie znalazła także w kuchni – suche nasiona są ciekawym dodatkiem do zup i sałatek. Przy okazji wzmocnią pracę wątroby, złagodzą problemy trawienne, poprawią pracę jelit i nerek. Z powodzeniem można też dodać kilka takich nasion do ulubionej mieszanki ziołowej lub czarnej herbaty i popijać na co dzień.

Nasiona marchewki zwyczajnej (Daucus carota), fot. Sarefo/Wikipedia CC

Warto pamiętać, że zdrowotne działanie nasion marchwi jest niezwykle szerokie. Dzięki właściwościom rozszerzającym naczynia krwionośne, stosowane regularnie, wspomogą walkę z chorobą wieńcową, miażdżycą i nadciśnieniem. Ponadto znacznie poprawią ukrwienie, dzięki czemu dotlenią cały organizm. Działają kojąco na układ nerwowy, obniżając stres i wzmacniając pracę mózgu – poprawiają tym samym koncentrację i wpływają na nasze dobre samopoczucie.

Marchew jest rośliną dwuletnią. Oznacza to, że kwiatostan pojawia się dopiero w drugim roku hodowli. Roślina zużywa wtedy substancje zapasowe, zgromadzone w korzeniu, na wytworzenie nasion – po czym obumiera. Stąd pozyskanie nasion marchwi jest bardzo pracochłonne i czasochłonne – wymaga aż dwóch lat oczekiwań. Jej zdobycie jest jednak warte każdego zachodu – aby potem, jedząc pyszną sezonową surówkę z marchewki, przygotować sobie pyszną herbatę z jej nasion i zadbać o zdrowie całego organizmu!

Kwiatostan marchewki zwyczajnej (Daucus carota). Fot.Greg Hume/Wikipedia CC
Autor: Joanna Szybińska
4.9/5 - (8 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
6 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ciekawe czy nać też ma jakieś zdumiewające wlasnosci. Jeśli tak to okaże się że cała marchew jest pełna tajemnic.

https://zdrowie.niewiedzialem.pl/marchew-czy-napewno-wiesz-wszystko-o-marchwii-chroni-przed-cukrzyca-ulatwia-widzenie-po-zmroku/

Mozna je zakupic u Pani Korżawskiej przez internet …www.sklepzziolami.pl
Zdrowia zycze

ostatnio widziałam u pani Korżawskiej

To żaden problem marchwi jest pod dostatkiem, co rok sadzimy marchew a nam obrodzi nasionami tak robię z petruchą itp…

Ale nie wiedziałem ze ma takie właściwości super. :)

Każdy pokarm roślinny, który nie jest trujący jest jadalny:) Nasiona można dodawać też do pieczywa: chleba i bułek, można posypywać nimi tarty, pizze, ziemniaki, dodawać do zup, kapusty, sałatek warzywnych, surówek, sosów. Kupić nasiona można w sklepach ze zdrową żywnością:)

Niesamowite, nie wiedziałem ;) A gdzie można takie nasionka dostać?

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!