Jak rozpoznać żywność wolną od GMO?
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Jak rozpoznać żywność wolną od GMO?

Jak rozpoznać żywność wolną od GMO?

W związku z przyjęciem ustawy regulującej obrót i wykorzystywanie zmodyfikowanych nasion, nasiliły się w Polsce społeczne dyskusje i obawy dotyczące GMO. Zaniepokojenie Polaków budzą m.in. trudności w rozróżnieniu produktów modyfikowanych od artykułów wolnych od GMO podczas codziennych zakupów. Obecnie jedyną, pewną gwarancją braku GMO jest certyfikat ekologiczny.


Art. 47 ustawy o GMO wprowadza obowiązek oznakowania produktów modyfikowanych genetycznie. Obowiązek oznakowania nie dotyczy produktu, który zawiera GMO w ilości nie przekraczającej 1 proc. masy w sumie składników w tym produkcie, o ile obecność białka lub DNA z GMO jest niezamierzona.

Nie istnieje jednak żadne obowiązujący znak graficzny wskazujący na modyfikację genetyczną produktu lub jego składnika. Ustawa nie określa, jaką część opakowania powinna zajmować ta informacja, co oznacza, że najczęściej zamiast wyraźnego oznakowania, na produkcie pojawia się jedynie wzmianka zapisana drobnym druczkiem w składzie danego produktu. Wymóg oznaczania bywa też ignorowany przez producentów przetworzonych składników.

Ponadto w przepisach znajduje się luka, która zwalnia z obowiązku znakowania produktów wytworzonych z mleka czy zwierząt karmionych paszą GMO. Znakowane są tylko produkty pochodzące bezpośrednio z organizmów modyfikowanych.

Obecnie najwyraźniejszą i najpewniejszą gwarancją braku GMO w produkcie jest znak rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej. Jest on umieszczany tylko na certyfikowanych produktach ekologicznych, przy których produkcji stosowanie GMO jest jednoznacznie zakazane (dotyczy to również zwierzęcych pasz i przetwórstwa). Dlatego najpewniejszym sposobem unikania GMO w żywności jest wybieranie produktów certyfikowanych.

Od 1 lipca 2012 r. w Polsce unijne logo ekologiczne (euroliść) obowiązkowo widnieje na wszelkiej pakowanej żywności ekologicznej, co ułatwiło identyfikację prawdziwie organicznych produktów.

Niestety, badania zlecone przez ORGANIC Farma Zdrowia wskazują na niską wśród Polaków świadomość istnienia certyfikatów ekologicznych. Jedynie 14 proc. badanych zauważa, że żywność organiczna opatrzona jest specjalnym certyfikatem

Źródło: www.organicmarket.pl
4.7/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ja także porwałam się trendowi na eko żywność. Rzeczywiście te produktu smakują inaczej i nie czujesz, że pochłaniasz coś nafaszerowanego chemią. Chociaż zdarza się, że i w eko sklepach można kupić coś z dużą zawartością azotanów. Kupiłam więc greentest (greentest.com.pl). W kilka sekund można sprawdzić czy produkt nadaje się do jedzenia.

Jak zwykle chodzi o kasę koncernów biotechnologicznych, ich nie obchodzi, że to jest trucizna ( https://www.youtube.com/watch?v=pdvxdC9NPB8 ), która za 50 lat zniszczy naturalnyą florę i faunę ich obchodzi jedynie to by nasz rząd to przepchnął, i utworzył w Polsce nowy rynek zbytu, podobnie jest z in vitro i całą resztą tego “nowego dobrego” (tabletka dzień po, …)

Dla m,nie to kluczowa sprawa. Czuje sie oszukany (jak zwykle) przez rząd , który za plecami uchala po cichu ustawy. NIE CHCE ŻEBY PALANTY ZA MNIE DECYDOWAŁY!!! GDZIE SIE MOŻNA WYPISAĆ Z TEGO KRAJU!!!!

To niemożliwe żeby garstka , ,ludzi”zniewoliła całe narody.Ściga się zbrodniaży wojennych, co z terźniejszymi. to naród musi mieć decydujący głos bo inaczej nasz los będzie taki jak Żydów w obozach śmierci.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!