Naukowcy: Soja ma silne właściwości przeciwnowotworowe
Białka i kwasy tłuszczowe znajdujące się w ziarnach soi mogą hamować rozwój komórek różnych typów raka, w tym raka okrężnicy, płuc i wątroby – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Food Research International”.

Fot. Veganbaking.net
Naukowcy z Universytetu Arkansas w Fayetteville (USA) odkryli, że peptydy pochodzące z śruty sojowej znacząco hamowały wzrost komórek różnych typów raka – o 73 proc. w przypadku raka jelita grubego, o 70 proc. w przypadku raka wątroby i o 68 w przypadku raka płuc.
Naukowcy zbadali kilka odmian soi o najwyższej zawartości kwasu oleinowego i białek. Wyniki badań pokazały, że im wyższe były dawki sojowych peptydów, tym większy wpływ hamujący na komórki nowotworowe, a minimalne stężenie białek skutecznie hamujące aktywność raka określono na 600 mg/ml.
Ekologia.pl
Bibliografia
- Czasopisma „Food Research International”;
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego
podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn
Może i jest zdrowa, ale szkoda, że nie ma soi niemodyfikowanej genetycznie.
Wszystkie produkty roslinne hamuja rozwój raka:)
Ale tylko spożywcze, takie, które ludzie jedzą od wczesnego dzieciństwa, nie używki do palenia:)
konopia przede wszystkim