Skąd pochodzą jaja sprzedawane w sklepach?
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Skąd pochodzą jaja sprzedawane w sklepach?

Skąd pochodzą jaja sprzedawane w sklepach?

“Ekologiczne”, “wiejskie”, “z zielonych łąk” – w sklepach i marketach takich jaj nie brakuje. “Metro” sprawdziło: zwykle są to jaja z ferm, w których kury całe życie spędzają w ciasnych klatkach.

A więc kupując patrzmy: każde jajko wyprodukowane w Polsce musi być ostemplowane 11-znakowym kodem. Najważniejsza jest pierwsza cyfra, bo oznacza rodzaj chowu.

“3” – chów klatkowy: kury całe życie spędzają w klatkach. Mają tak mało miejsca, że nie mogą się nawet obrócić. Aby się nawzajem nie raniły, przycina im się dzioby i pazury. Jedzenie dostają z automatycznych podajników, jaja i odchody zabierają taśmociągi. 90 proc. jaj w naszych sklepach pochodzi z takich właśnie hodowli.

“2” – chów ściółkowy: kury całe życie są zamknięte w kurniku, ale mogą chodzić po słomianej ściółce.

“1” – chów na wolnym wybiegu: kury mogą opuszczać kurnik.

“0” – produkcja ekologiczna: kury nie tylko mogą chodzić po wybiegach, ale są karmione ekologiczną karmą.

Ale zdaniem naukowców jaja z ferm nie są takie złe. – O jakości jajka nie świadczy to, czy kura chodziła wolno po podwórku, ale to, co dostaje do jedzenia. A tu lepiej wypadają jaja z dużych ferm. Kury dostają zbilansowany pokarm. Nie przesadzałabym też ze stresem u kur – powiedziała “Metru” dr Józefa Krawczyk z Instytutu Zootechniki w Krakowie. Dodała, że “są już specjalne modyfikowane genetycznie gatunki, które po prostu lubią siedzieć w klatkach i nie odnalazłyby się na wolności”.

Źródło: interia.pl
4.8/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!