Historyczny moment w produkcji żywności: Solar Foods otwiera pierwszą fabrykę produkującą białko z powietrza
Fińska firma Solar Foods ogłasza oficjalne uruchomienie swojej fabryki w Vantaa w Finlandii. Nowy zakład będzie produkował 160 ton flagowego białka firmy Solein rocznie, torując drogę alternatywnym białkom.
Dyrektor generalny i współzałożyciel Solar Foods, Pasi Vainikka, mówi: Będziemy w stanie dostarczyć ilości, które pozwolą producentom żywności na stworzenie po raz pierwszy dużych partii produktów zasilanych energią Solein. Znalezienie żywności na bazie Solein w lokalnym supermarkecie nie było możliwe. Teraz to się zmieni.
Jak dotąd białko pochodzące z powietrza ograniczało się do niewielkich ilości wytwarzanych w pilotażowym laboratorium firmy w Espoo (niedaleko Helsinek). Ale teraz Solar Foods będzie w stanie wyprodukować do 160 ton białka rocznie, co oznacza, że będzie mogła wytworzyć taką samą ilość białka dziennie, jak gospodarstwo mleczne liczące 300 krów.
Firma Solar Foods została wydzielona z Fińskiego Centrum Badań Technicznych VTT i Uniwersytetu LUT w 2017 r. w celu komercjalizacji preparatu Solein, który nazywany jest „najbardziej zrównoważonym białkiem świata”.
Solar Foods produkuje białko, wykorzystując do tego organizmy mikrobiologiczne z fińskiej gleby hodowane w bioreaktorach fermentacji gazowej.
Organizmy jednokomórkowe żywią się mieszaniną węgla, który Solar Foods wychwytuje z powietrza za pomocą technologii wychwytywania dwutlenku węgla, a także wodoru – powstającego w wyniku rozszczepienia wody za pomocą prądu elektrycznego – oraz witamin i minerałów.
Białko Solein nie jest zależne od wody, pogody, warunków klimatycznych ani rolnictwa i może być nawet produkowane na pustyni, w Arktyce i w przestrzeni kosmicznej (firma już nawiązała współpracę z Europejską Agencją Kosmiczną w celu opracowania systemu produkujących żywność na Marsie).
Pod względem wartości odżywczych, proszek zawiera 65-70% białka, 5-8% tłuszczu, 10-15% błonnika pokarmowego i 3-5% składników mineralnych. Mówi się, że jego profil makroskładników przypomina suszoną soję lub algi.
W wysoce zautomatyzowanej fabryce 01 firmy Solar Foods większość pracowników będzie pracować w sterowni obiektu, a nie na hali produkcyjnej. Fabryka będzie także służyć jako centrum badawczo-rozwojowe, dostarczając jednocześnie cennych danych na drodze do kolejnego kamienia milowego, jakim jest budowa Fabryki 02.
Według Vainikki znaczenie fabryki dla produkcji żywności można porównać z wpływem, jaki obliczenia kwantowe będą miały na przetwarzanie informacji.
Podobnie jak w przypadku komputerów kwantowych, nie jest już kwestią, czy rolnictwo komórkowe stanie się faktem: jest oczywiste, że tak się stanie. Pytanie raczej dotyczy tego, kto poprowadzi szarżę. Badamy możliwości naszej platformy naukowej na nową skalę.
Fabryka 01 jest częścią czteroletniego projektu Komisji Europejskiej HYDROCOW, którego celem jest rozwój europejskiej gospodarki wodorowej.
Celem tego projektu jest opracowanie wersji beta-laktoglobuliny zawierającej białko powietrzne, wykorzystującej CO2 i energię elektryczną zamiast tradycyjnej fermentacji.
Po uzyskaniu zgody organów regulacyjnych na nową żywność w Singapurze w 2022 r. Solein wprowadziła na rynek lody, a ostatnio limitowaną edycję batonika czekoladowego w proszku firmy Solein.

Na bazie białka Solein powstały lody, czy czekoladowe batoniki, fot. fot. solarfoods.com
Firma ogłosiła, że stara się o zatwierdzenie nowej żywności w UE, Wielkiej Brytanii i USA, gdzie zamierza wejść na rynek jeszcze w tym roku. W zeszłym roku firma produkująca białka z powietrza nawiązała współpracę z japońskim gigantem spożywczym Ajinomoto w celu opracowania i przetestowania produktów na bazie Solein w Singapurze i poza nim.
Vainikka dodaje: „Naszym długoterminowym celem jest bycie firmą wartą miliard euro. Globalny rynek białek to biznes wart dwa biliony euro i pokazaliśmy, że Solein ma na tym rynku swoje miejsce”.
Ekologia.pl (JSz)
- vegconomist.com; "Historic Moment in Food Production: Solar Foods Opens World’s First Commercial-Scale Air Protein Facility"; https://vegconomist.com/cultivated-cell-cultured-biotechnology/fermentation/solar-foods-worlds-first-commercial-scale-air-protein-facility/; 18-04-2024;


