Kawa na wagę złota: polscy naukowcy przekształcają fusy w rewolucyjny plastik!
Co można zrobić z fusów po kawie? Maseczki, nawóz do kwiatków, a nawet plastik! Kawowe fusy mogą być cennym surowcem, wykorzystywanym do produkcji wielu codziennych wyrobów, zastępując, lub zmniejszając zużycie tworzyw sztucznych produkowanych z ropy naftowej. – Jeśli dodatkowo do produkcji tych wyrobów użyjemy polilaktydu – polimeru wytwarzanego z produkcji roślinnej, uzyskujemy niskoemisyjne i przyjazne materiały – wyjaśnia prof. Robert Przekop z CZT.
Bariści wyliczają, że jedna kawa pozostawia po sobie średnio 8–10 g fusów, a co roku w Polsce powstaje 120 tys. t takich odpadów, które można poddać recyklingowi. Niestety większość fusów ląduje na składowiskach. Utylizacja odpadów organicznych stanowi wyzwanie dla środowiska, ponieważ powoduje emisję dużych ilości gazów cieplarnianych, w tym metanu i dwutlenku węgla, które przyczyniają się do zmiany klimatu. Zatem czemu nie wykorzystać ich w słusznym celu? Fusy mogą być budulcem lub wypełniaczem. Można nimi zastąpić też część plastiku.
Takim tematem zajmują się naukowcy z Centrum Zaawansowanych Technologii UAM, którzy pod kierownictwem dr Bogny Sztorch realizują badania w ramach międzynarodowego projektu. Jego celem jest opracowanie przyjaznych materiałów kompozytowych, które mogą zastąpić plastik produkowany z ropy i będą w pełni oparte o surowce roślinne.
– Takie działania nazywa się Gospodarką Obiegu Zamkniętego – komentuje prof. Robert Przekop z CZT i dodaje – chcemy tak kierować obiegiem materiałów, aby były jak najdłużej wykorzystywane.
Naukowcy zwracają uwagę, że wytworzenie każdego materiału, z którego zbudowana jest nasza cywilizacja, wiąże się ze zużyciem energii, a więc z emisją dwutlenku węgla. Nadając odpadom materiałowym nowe życie, ograniczamy emisje – komentuje prof. Przekop.
W badaniach zespołu naukowców pomagają chętni pracownicy UAM, który w ramach swoich działów otrzymali białe pojemniki i zbierają w nich fusy z wypitych kaw. Minimum raz w tygodniu pojemniki są odbierane.
W tej sposób pracownicy nie tylko angażują się w prowadzone badania, ale także wdrażają ekologiczne rozwiązania w miejscu pracy.
Ekologia.pl (JSz)
- Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu; "Na UAM naukowo zbieramy fusy po kawie"; https://amu.edu.pl/dla-mediow/komunikaty-prasowe/na-uam-naukowo-zbieramy-fusy-po-kawie; 25-06-2024;





