Parówki z ziemniaków? Polscy naukowcy opracowali innowacyjny zamiennik mięsa
Parówki, gyros, a nawet burgery – już niedługo zamienniki mięsa z ziemniaków mogą zagościć na sklepowych półkach. Dzięki naukowcom z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, którzy stworzyli roślinne produkty oparte na białku ziemniaka.

Polscy naukowcy wykorzystali ziemniaki w niekonwencjonalny sposób. Po kilku latach badań udało im się stworzyć zamienniki popularnych produktów mięsnych, w tym parówek czy burgerów.
Do produkcji wykorzystano białko z soku ziemniaczanego. Dlaczego akurat sok z ziemniaków? Sok z ziemniaka jest produktem ubocznym powstającym w procesie produkcji skrobi. Wartość odżywcza i lecznicza soku z ziemniaka wiąże się głównie z zawartymi w nim białkami, a frakcję bezbiałkową traktuje się jako uciążliwe odpady, podczas gdy jej składniki są niezwykle cenne ze względu na swoją aktywność biologiczną. Zapoczątkowane przez prof. dr hab. inż. Grażynę Lewandowicz badania prowadzone na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wykazały, że działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie w obrębie przewodu pokarmowego.
Mimo niezbyt atrakcyjnej aparycji i konsystencji ziemniaka udało się stworzyć produkt przypominający mięso. Parówki z pyry nie dość, że smakują dobrze, to jeszcze są wartościowym produktem.
Dr Przemysław Kowalczewski, kierownik zespołu, podzielił się wynikami w wywiadzie dla Radia Poznań. Omówił wykorzystanie białek ziemniaczanych, które mają dobry profil aminokwasowy, ale są trudne w obróbce, dlatego nie są powszechnie stosowane. Ich wadą jest zapach ziemniaczany zapach i szary kolor. By złagodzić te cechy, potrzebna była dodatkowa praca, taka jak mieszanie białek z innymi składnikami.
Wymieszaliśmy kilka różnych białek, kilka różnych olejów roślinnych, tak żebyśmy faktycznie mieli wszystko ładnie zbilansowane. Tak jak zalecają żywieniowcy dla przeciętnego Polaka, czyli kwasy tłuszczowe o odpowiednich stosunkach, wysokiej jakości strawne białko z wysokim poziomem niezbędnych aminokwasów. – wyjaśnia dr Przemysław Kowalczewski.
Naukowcy przeprowadzili już testy konsumenckie, które zakończyły się sukcesem. Według doktora Kowalczewskiego, szczególnie dobrze wypadły roślinne parówki, które nie tylko wyglądają i smakują jak mięsne, ale również zachowują się podobnie przy obróbce termicznej.
Projekt mający na celu stworzenie roślinnych alternatyw dla mięsnych potraw, takich jak parówki, burgery czy gyros powstał m. in. dzięki grantowi o wartości 1,5 miliona złotych od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Naukowiec ma nadzieję, że opracowane w Poznaniu „mięso” z ziemniaka trafi do sprzedaży w ciągu kilku miesięcy. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu posiada prawa patentowe do wynalazków i już prowadzi rozmowy z potencjalnymi partnerami biznesowymi.

Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych
Opublikowany: 23 października, 2024 | Zaktualizowany: 29 lipca, 2025