Força Foods prezentuje pierwsze na świecie mleko z pestek arbuza
Ekologia.pl Wiadomości Rewolucja na rynku roślinnych napojów! Força Foods prezentuje pierwsze na świecie mleko z… pestek arbuza!

Rewolucja na rynku roślinnych napojów! Força Foods prezentuje pierwsze na świecie mleko z… pestek arbuza!

Od słonecznika i sezamu po konopie i len, rynek napojów jest pełen różnorodnych alternatyw mlecznych na bazie nasion, a firma Forca Foods rozszerza portfolio o kolejny produkt, wprowadzając na rynek „pierwsze na świecie” mleko roślinne oparte na pestkach arbuza.

mleko z arbuza

Força Foods prezentuje pierwsze na świecie mleko z pestek arbuza – MILKish, fot. AtlasComposer/envato

Producent podkreśla, że pestki arbuza cechują się wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi. Força’s MILKish nie zawiera soi, glutenu, cukru, orzechów, karagenu, sztucznych barwników ani aromatów. Kluczowym składnikiem są pestki arbuza i białko grochu.

MILKish ma tylko 50 kalorii na porcję, dostarczając 2 g białka oraz 35% zalecanego dziennego spożycia (RDA) wapnia. Zawiera również 35% RDA witaminy E, 10% witaminy D i 6% potasu.

Dlaczego pestki z arbuza?

Na swojej stronie internetowej Força opisuje pestki arbuza jako „przyjazną dla klimatu superżywność” z o 99% mniejszym zużyciem wody niż migdały.

Guilherme Maia Silva, młody przedsiębiorca z Brazylii, który studiował nauki o roślinach na UC Davis, zmotywowany wpływem upraw wymagających dużej ilości wody na środowisko (w Kalifornii działa ponad 7000 plantatorów i przetwórców migdałów), szukał bardziej zrównoważonych alternatyw. Podczas swojej podróży odkrył, że pestki arbuza są odżywczą superżywnością, oferującą więcej białka niż migdały, niezbędnych witamin, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Są również przyjazne dla klimatu, ponieważ mają o 99% mniejszy ślad wodny niż migdały, o 90% mniejszy niż nasiona sezamu, o 80% mniejszy niż nasiona lnu, o 72% mniejszy niż owies i o 53% mniejszy niż soja. Mają również mniejszy ślad węglowy niż inne składniki, takie jak soja i owies. Odkrycie pestek arbuza doprowadziło do stworzenia szeregu zdrowych przekąsek, a po roku prac badawczo-rozwojowych MILKish w końcu pojawił się na stronie internetowej firmy. Startup planuje najpierw rozszerzyć działalność poprzez partnerstwa w zakresie usług gastronomicznych, a później na handel detaliczny, wyjaśnił Maia Silva w podcaście.

Chociaż obecnie skupia się na napojach, Força Foods planuje opracować linię produktów z pestek arbuza, aby oferować opcje oszczędzające wodę, aby rozwiązać problemy niedoboru wody i wysokiego zużycia wody w rolnictwie. Inne innowacje spożywcze z arbuzami obejmują słodziki pochodzące z owoców i sery roślinne. „Niedobór wody jest jednym z największych czynników ograniczających nasze globalne zaopatrzenie w żywność, a rolnictwo bezpośrednio przyczynia się do ponad 70% światowego zużycia słodkiej wody. Spożywanie alternatyw o mniejszym śladzie węglowym to łatwy i smaczny sposób na bardziej zrównoważone życie”, stwierdza startup na swojej stronie internetowej.

 

5/5 - (2 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!