Rewolucja na rynku roślinnych napojów! Força Foods prezentuje pierwsze na świecie mleko z… pestek arbuza!
Od słonecznika i sezamu po konopie i len, rynek napojów jest pełen różnorodnych alternatyw mlecznych na bazie nasion, a firma Forca Foods rozszerza portfolio o kolejny produkt, wprowadzając na rynek „pierwsze na świecie” mleko roślinne oparte na pestkach arbuza.
Producent podkreśla, że pestki arbuza cechują się wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi. Força’s MILKish nie zawiera soi, glutenu, cukru, orzechów, karagenu, sztucznych barwników ani aromatów. Kluczowym składnikiem są pestki arbuza i białko grochu.
MILKish ma tylko 50 kalorii na porcję, dostarczając 2 g białka oraz 35% zalecanego dziennego spożycia (RDA) wapnia. Zawiera również 35% RDA witaminy E, 10% witaminy D i 6% potasu.
Dlaczego pestki z arbuza?
Na swojej stronie internetowej Força opisuje pestki arbuza jako „przyjazną dla klimatu superżywność” z o 99% mniejszym zużyciem wody niż migdały.
Guilherme Maia Silva, młody przedsiębiorca z Brazylii, który studiował nauki o roślinach na UC Davis, zmotywowany wpływem upraw wymagających dużej ilości wody na środowisko (w Kalifornii działa ponad 7000 plantatorów i przetwórców migdałów), szukał bardziej zrównoważonych alternatyw. Podczas swojej podróży odkrył, że pestki arbuza są odżywczą superżywnością, oferującą więcej białka niż migdały, niezbędnych witamin, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Są również przyjazne dla klimatu, ponieważ mają o 99% mniejszy ślad wodny niż migdały, o 90% mniejszy niż nasiona sezamu, o 80% mniejszy niż nasiona lnu, o 72% mniejszy niż owies i o 53% mniejszy niż soja. Mają również mniejszy ślad węglowy niż inne składniki, takie jak soja i owies. Odkrycie pestek arbuza doprowadziło do stworzenia szeregu zdrowych przekąsek, a po roku prac badawczo-rozwojowych MILKish w końcu pojawił się na stronie internetowej firmy. Startup planuje najpierw rozszerzyć działalność poprzez partnerstwa w zakresie usług gastronomicznych, a później na handel detaliczny, wyjaśnił Maia Silva w podcaście.
Chociaż obecnie skupia się na napojach, Força Foods planuje opracować linię produktów z pestek arbuza, aby oferować opcje oszczędzające wodę, aby rozwiązać problemy niedoboru wody i wysokiego zużycia wody w rolnictwie. Inne innowacje spożywcze z arbuzami obejmują słodziki pochodzące z owoców i sery roślinne. „Niedobór wody jest jednym z największych czynników ograniczających nasze globalne zaopatrzenie w żywność, a rolnictwo bezpośrednio przyczynia się do ponad 70% światowego zużycia słodkiej wody. Spożywanie alternatyw o mniejszym śladzie węglowym to łatwy i smaczny sposób na bardziej zrównoważone życie”, stwierdza startup na swojej stronie internetowej.







