olnicy kontra Zielony Ład – zbyt ambitne cele klimatyczne bez realnego wsparcia - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Rolnicy kontra Zielony Ład. Ambitne cele klimatyczne pod ostrzałem: za mało środków, za dużo wymagań

Rolnicy kontra Zielony Ład. Ambitne cele klimatyczne pod ostrzałem: za mało środków, za dużo wymagań

Ambitna polityka klimatyczna Unii Europejskiej, której sztandarowym projektem jest Zielony Ład, coraz częściej spotyka się z krytyką ze strony rolników i producentów żywności. Główny zarzut? Zbyt wygórowane oczekiwania przy zbyt małym wsparciu. Choć sektor rolny chce uczestniczyć w działaniach na rzecz klimatu, apeluje o realne narzędzia i elastyczne podejście dostosowane do lokalnych warunków.

Branża rolno-spożywcza krytykuje unijną politykę klimatyczną: zbyt wysokie wymagania, zbyt małe środki. Eksperci ostrzegają, że bez wsparcia finansowego Zielony Ład zagrozi bezpieczeństwu żywnościowemu.

iLixe48/envato
Spis treści

Zielony Ład pod presją: rolnicy mówią „stop”

Wymogi związane z ograniczaniem emisji, stosowania środków ochrony roślin i przekształcaniem gruntów wywołały w ostatnich latach falę protestów w całej Europie – od Brukseli po Warszawę. Rolnicy ostrzegają, że narzucane cele nie uwzględniają ich realnych możliwości ani lokalnych uwarunkowań gospodarczych i środowiskowych.

– Nie można tylko wymagać, trzeba też wspierać. Rolnictwo może odegrać kluczową rolę w walce ze zmianami klimatu – mówi Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności. – Ale jeśli nie zapewnimy środków na inwestycje w technologie, energię odnawialną czy rolnictwo regeneratywne, to nie zrealizujemy żadnego przełomu.
Szansa czy zagrożenie?

Choć Zielony Ład wiąże się z kosztami i ryzykiem dla gospodarstw, eksperci przyznają, że w dłuższej perspektywie może on przynieść korzyści – zarówno dla rolników, jak i dla konsumentów.

– Te zmiany mogą podnieść jakość gleby, zwiększyć plony i zabezpieczyć żywność na przyszłość, ale krótkoterminowo są bardzo kosztowne – podkreśla prof. Bazyli Czyżewski z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Dodatkowym wyzwaniem są różnice w strukturze rolnictwa między państwami członkowskimi. – Czym innym jest rolnictwo w Hiszpanii, a czym innym w Polsce. Cele klimatyczne muszą być szyte na miarę, uwzględniające specyfikę krajów – dodaje Gantner.

Woda – nowe pole bitwy

Zmiany klimatu już dziś uderzają w produkcję rolną. Największe wyzwanie? Woda. – Dostęp do wody staje się kluczowym problemem dla całego sektora rolno-spożywczego, od suszy po gwałtowne opady niszczące plony – mówi Andrzej Gantner. – Dlatego strategia unijna coraz mocniej skupia się na tzw. Blue Deal – koncepcji zabezpieczenia gospodarki wodnej.

Celem Niebieskiego Ładu jest zwiększenie odporności europejskiego rolnictwa na niedobory wody. Oznacza to m.in. wsparcie dla systemów retencyjnych i przekształcania gleby w sposób, który pozwala na zatrzymywanie wilgoci.

Komisja Europejska: nie rezygnujemy z ambicji

Choć Komisja Europejska deklaruje, że chce uprościć prawo i uelastycznić Wspólną Politykę Rolną, podkreśla, że ambitne cele klimatyczne nie zostaną porzucone. Środki mają pochodzić głównie z WPR – aż 98 mld euro w tej perspektywie finansowej ma zostać przeznaczone na działania prośrodowiskowe: ochronę gleby, bioróżnorodności, wody i dobrostanu zwierząt.
Co dalej?

Zarówno eksperci, jak i rolnicy zgadzają się, że transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa jest nieunikniona. Problemem pozostaje tempo i skala wymaganych zmian – oraz to, kto ponosi ich koszt.

– Bez odpowiedniego wsparcia finansowego nie ma mowy o skutecznej adaptacji do zmian klimatu – podsumowuje Andrzej Gantner. – Jeśli chcemy zachować bezpieczeństwo żywnościowe Europy, musimy inwestować nie tylko w technologie, ale i w ludzi, którzy żywność produkują.


Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych

5/5 - (1 vote)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

ZIELONY ŁAD ,,, POLSCY ROLNICY STOSOWALI — TO POLSKCH ROLNIKÓW I LEŚNIKÓW NOWE DZIEDZINY NAUKI SIĘ UCZYLI ICH WIEDZĘ UZUPEŁNIŁEM == LECZNIE DIETĄ EKOLOGICZNA TO wespół z IOR POZNAŃ OPRACOWALIŚMY = NA TYM PRACOWAŁY MILONY OD STROŻYTNOŚĆI I PRACJĄ MILIONY ,, NOWE DZIDNY AUKI NA ŚWIECIE ,,, REGENRACJA ,,,czyli przyspieszenie gojenia złamań kości ,,42 dni ,,, dotychczas min 10 miesięcy ,, MEDYCNA niewiele umie pomóc ,,,AKADEMIE MEDYCZNE PŁACĄ ,,1 MILON ERO ,,,,,,, za pacjenta bo powiaty nic nie wykonały i mamy kary …. NAWOZY I PESTYCYDY TO MIEDANE TECHNOLOGIE ,,,, PRZEMYSŁOWO ,NIE BEDZIE SIE PRODUKOWAĆ ANI PRZETWAZAĆ ŻYWNOSCI ,, WNIESLI O POWIAT NNA DYDKTYCZNY ,,,,,ŻEBY LECZYĆ POTRZEBNA JEST WIEDZA ,,,NIE TEORIE ,

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!