Dolnośląska Wieś zaprasza | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Smaki tradycji i zrównoważonego rolnictwa. Wrocław zaprasza na ekologiczne święto dolnośląskiej wsi

Smaki tradycji i zrównoważonego rolnictwa. Wrocław zaprasza na ekologiczne święto dolnośląskiej wsi

Już w najbliższy weekend, 28 i 29 czerwca, Wrocław stanie się sercem dolnośląskiej wsi. Pod hasłem „Dolnośląska Wieś Zaprasza” odbędzie się dwudniowe wydarzenie plenerowe promujące lokalną żywność, tradycje kulinarne i zrównoważone rolnictwo. Organizatorem jest Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, który zaprasza na ul. Zwycięską 8, gdzie przez cały weekend nie zabraknie smaków natury, muzyki ludowej i rodzinnych atrakcji.

Dolnośląska Wieś zaprasza

evstratenkoyuliya/envato

W sobotę odbędzie się Targ Świętojański, połączony z konkursem kulinarnym Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów i rywalizacją Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze letnie pierogi z owocami. W programie także występy zespołów ludowych, podsumowanie konkursów KRUS na temat bezpieczeństwa w gospodarstwie oraz targ rolny z najlepszymi produktami regionalnymi – od konfitur po wędliny i sery z małych, ekologicznych gospodarstw.

Niedziela upłynie pod znakiem rodzinnego pikniku. Warsztaty o wiejskiej spiżarni, ziołach i praniu „na polanie” przybliżą gościom dawne zwyczaje wsi. Dzieci i dorośli będą mogli wziąć udział w grze terenowej „Paproci Trop”, malowaniu na świeżym powietrzu, konkursie na najpiękniejszy wianek i wspólnym robieniu małosolnych ogórków. Nie zabraknie też bardziej współczesnych atrakcji – jak piana party i darmowe dmuchańce.

Na miejscu czekać będą stoiska z lokalnym rękodziełem, pokaz alpak, królików i drobiu ozdobnego oraz prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich i instytucji rolniczych. Wstęp wolny.

Wydarzenie promuje ideę lokalności, zrównoważonej produkcji żywności i roli kobiet w zachowaniu kulinarnych tradycji wsi. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Dolnośląskiego.

To doskonała okazja, by poczuć smak prawdziwej wsi – bez wychodzenia z miasta.


Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych

5/5 - (3 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

PRODUKTY REGINALNE TO WNIOSŁA NAUKA ŚWIATOWA ,, sprawdzali jak kobiety gotują ,,,,,, szok ,, , zdrowe odżywiane ,,KAZDY POWIAT Miał ODBUDOWĄĆ 1 GMINĘ DO ŻYWIENIA = LECZNIA ,,W SZPITALCH W ORTOPEDIACH ,,,, SZKOLACH ,, PRZEDSZZKOLACH – ŻŁOBKACH ,,,UZDOWISKACH ,SANTORIACH ,,,,,DIETA EKOLOGICZNA SKUTECZNIE LECZY ,,,NIE POLEGA PRZEPISOM O LEKACH ,TYLKO DANITARNE — AKDEMIE MEDCZNE PLACĄ ,,,DALI 1 miliard ero ,leży w ministerstwie rolnictwa ,,W POZNANIU przedstawialiśmy LECZNIE DIETĄ + ZIOŁAMI + KINEZY -TERAPIĄ == BEZWŁADY CENRALNE =ZŁAMANIA metoda wszechczasów przyspieszenie gojnia złamań kości 42 dni ,,, nerwy kulszowy ,,,23 dni ,,,,, pacjnci na całym świecie czkają na lek nie zastąpiny

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!