Smaki tradycji i zrównoważonego rolnictwa. Wrocław zaprasza na ekologiczne święto dolnośląskiej wsi
Już w najbliższy weekend, 28 i 29 czerwca, Wrocław stanie się sercem dolnośląskiej wsi. Pod hasłem „Dolnośląska Wieś Zaprasza” odbędzie się dwudniowe wydarzenie plenerowe promujące lokalną żywność, tradycje kulinarne i zrównoważone rolnictwo. Organizatorem jest Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, który zaprasza na ul. Zwycięską 8, gdzie przez cały weekend nie zabraknie smaków natury, muzyki ludowej i rodzinnych atrakcji.

W sobotę odbędzie się Targ Świętojański, połączony z konkursem kulinarnym Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów i rywalizacją Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze letnie pierogi z owocami. W programie także występy zespołów ludowych, podsumowanie konkursów KRUS na temat bezpieczeństwa w gospodarstwie oraz targ rolny z najlepszymi produktami regionalnymi – od konfitur po wędliny i sery z małych, ekologicznych gospodarstw.
Niedziela upłynie pod znakiem rodzinnego pikniku. Warsztaty o wiejskiej spiżarni, ziołach i praniu „na polanie” przybliżą gościom dawne zwyczaje wsi. Dzieci i dorośli będą mogli wziąć udział w grze terenowej „Paproci Trop”, malowaniu na świeżym powietrzu, konkursie na najpiękniejszy wianek i wspólnym robieniu małosolnych ogórków. Nie zabraknie też bardziej współczesnych atrakcji – jak piana party i darmowe dmuchańce.
Na miejscu czekać będą stoiska z lokalnym rękodziełem, pokaz alpak, królików i drobiu ozdobnego oraz prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich i instytucji rolniczych. Wstęp wolny.
Wydarzenie promuje ideę lokalności, zrównoważonej produkcji żywności i roli kobiet w zachowaniu kulinarnych tradycji wsi. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Dolnośląskiego.
To doskonała okazja, by poczuć smak prawdziwej wsi – bez wychodzenia z miasta.

Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych
Opublikowany: 27 czerwca, 2025 | Zaktualizowany: 29 lipca, 2025
PRODUKTY REGINALNE TO WNIOSŁA NAUKA ŚWIATOWA ,, sprawdzali jak kobiety gotują ,,,,,, szok ,, , zdrowe odżywiane ,,KAZDY POWIAT Miał ODBUDOWĄĆ 1 GMINĘ DO ŻYWIENIA = LECZNIA ,,W SZPITALCH W ORTOPEDIACH ,,,, SZKOLACH ,, PRZEDSZZKOLACH – ŻŁOBKACH ,,,UZDOWISKACH ,SANTORIACH ,,,,,DIETA EKOLOGICZNA SKUTECZNIE LECZY ,,,NIE POLEGA PRZEPISOM O LEKACH ,TYLKO DANITARNE — AKDEMIE MEDCZNE PLACĄ ,,,DALI 1 miliard ero ,leży w ministerstwie rolnictwa ,,W POZNANIU przedstawialiśmy LECZNIE DIETĄ + ZIOŁAMI + KINEZY -TERAPIĄ == BEZWŁADY CENRALNE =ZŁAMANIA metoda wszechczasów przyspieszenie gojnia złamań kości 42 dni ,,, nerwy kulszowy ,,,23 dni ,,,,, pacjnci na całym świecie czkają na lek nie zastąpiny