Bardzo zła wiadomość dla wielbicieli czekolady! Kakao jest droższe od miedzi
Jeśli jesteś czekoladoholikiem, być może zauważyłeś/zauważyłaś, że ostatnio Twój nawyk stał się droższy. Cena kakao zaczęła rosnąć w drugiej połowie 2022 r. i od tego czasu podwoiła się, osiągając najwyższy poziom w historii. Ten gwałtowny wzrost oznacza kłopoty zarówno dla branży czekoladowej, jak i konsumentów lubiących słodycze. Eksperci twierdzą, że wzrost cen czekolady jest powiązany ze zmianami klimatycznymi.
Tylko w tym tygodniu cena kakao wzrosła o 19,23%, osiągając najwyższy poziom w historii. Przez to kakao jest droższe niż miedź. Faktycznie, tona miedzi na rynku towarowym w Londynie kosztuje ostatnio około 8800 dolarów, zaś tona kakao, która jeszcze na koniec ubiegłego roku była po 4200 dolarów, teraz sięgnęła już ceny 9600 dolarów.
Cena kakao na światowym w ciągu ostatniego roku wzrosły o ponad 230 proc. Osiągnięta we wtorek cena 10000 dolarów za tonę kakao oznacza, że 100g tego surowca kosztuje 1 dolara, czyli prawie tyle ile płacimy za tabliczkę czekolady. Cena kakao rośnie z powodu nawracających suszy w Afryce Zachodniej i innych skutków zmian klimatycznych. Na rynku rozgościli się też inwestorzy finansowi, którzy podbijają ceny. – powiedział Paweł Majtkowski, analityk rynkowy eToro.
Może to oznaczać, że konsumenci wkrótce więcej zapłacą za swoje słodkie przysmaki. Dlaczego ceny kakao tak rosną?
Ponad połowa światowego kakao, kluczowego składnika czekolady, uprawiana jest zaledwie w dwóch krajach Afryki Zachodniej – Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie.
Większość rolników uprawiających kakao jest bardzo słabo opłacana, dlatego niektórzy szukają alternatywnych źródeł dochodu na swojej ziemi. Według raportu Corporate Accountability Lab z 2023 r. na temat przemysłu kakaowego w Afryce Zachodniej pracownicy najemni na Wybrzeżu Kości Słoniowej zarabiają od 0,89 do 1,34 dolarów dziennie. Rolników czasami nie stać na zatrudnienie płatnej pomocy i polegają na członkach rodziny przy zbiorach plonów. Aby zarobić dodatkowe pieniądze, rolnicy czasami oddają swoje pola nielegalnym poszukiwaczom złota w zamian za gotówkę, co pogarsza produkcję.
Co gorsza, Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana borykają się z katastrofalnymi warunkami pogodowymi. Zeszłoroczne zjawisko pogodowe El Niño spowodowało, że w regionie Afryki Zachodniej było cieplej niż zwykle. Nieprzewidywalne opady deszczu zmieszane z okresami suszy również sieją spustoszenie we wzroście drzew kakaowych. A choroba pędów, która niszczy drzewa kakaowe i jest przenoszona przez owady, nasila się na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Zmiany klimatu będą od nich wymagać zmiany lokalizacji plantacji, poprzez przeniesienie ich tereny położone wyżej, tak by uzyskać klimat bardziej sprzyjający wzrostowi kakaowców. Te działania będą podnosić koszty produkcji kakao, a ceny prawdopodobnie pozostaną wysokie. Przy tak dużej zależności rynku światowego od tego regionu wszelkie zakłócenia oznaczają wzrost cen kakao.
W tym tygodniu bieżący kurs ziaren kakaowych na nowojorskiej giełdzie futures niemal osiągnął 10 000 dolarów za tonę. Jeszcze zeszłego lata cena za tonę wynosiła około 2500 dolarów. A popyt nie maleje. Według Grandview Research światowy rynek czekolady ma rosnąć o około 4% rocznie w latach 2024–2030.
W ostatnim czasie, pojawiła się ogromna grupa inwestorów finansowych, którzy weszli na rynek kakao, licząc na jego spektakularny wzrost. I tak też się stało, bo w ostatnim czasie, kakao rośnie bardziej niż cena Bitcoina. Pojawiły się nawet informacje, że kakao może być w tym roku zbyt mało, by zrealizować wszystkie już zawarte długoterminowe kontrakty na produkt.
Ekologia.pl (JSz)
- John Towfighi, CNN; "As cocoa prices soar this Easter, chocolatiers consider alternatives "; https://edition.cnn.com/2024/03/28/business/chocolate-price-increase-easter-holidays/index.html; 27-03-202;