Bokashi oczyści staw
Władze miasta próbowały walczyć z glonami w dość niekonwencjonalny sposób – wpuszczając amury. Azjatyckie ryby nie sprostały wyzwaniu, teraz cała nadzieja w wynalazku japońskiego profesora z Okinawy.
Bokashi to kulka gliniana, w której zawarte są pożyteczne szczepy mikroorganizmów, otręby pszenne, melasa trzciny cukrowej. Same organiczne materiały.
Miliardy bakterii skupione w bokashi już wkrótce, jak tłumaczy Jarosław Jagarz ze Stowarzyszenia na Rzecz Ochrony Środowiska Naturalnego EMEKO, w sposób zupełnie naturalny oczyszczą staw. Woda w stawie była bardzo brudna, jej zapach odstraszał turystów i spacerowiczów. Zapach oraz kolor wody wskazują na zaburzenie równowagi biologicznej w zbiorniku.
Technikę nazwaną „Efektywnymi Mikroorganizmami” wynalazł prof. Teruo Higa z Okinawy.