Hodowla zagrożeniem dla klimatu
W Wielkiej Brytanii ogłoszono raport, z którego wynika, że ograniczenie spożycia mięsa i artykułów mleczarskich może wpłynąć na ograniczenie w znacznym stopniu zagrożeń związanych ze zmianami klimatu oraz problemów zdrowotnych konsumentów brytyjskich – informuje Agra Europe.
Wyniki raportu wskazują, że zastąpienie w diecie tych produktów rybami, owocami i warzywami wpływa korzystnie na zdrowie ludzi oraz spowoduje ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. W tym momencie w sektorze produkcji zwierzęcej zużywane jest 8% wody wykorzystywanej przez ludzi na świecie. Sektor ten zajmuje również 70% światowych użytków rolnych. Według naukowców, ograniczenie chowu zwierząt spowoduje obniżenie cen żywności, ponieważ zboża nie będą zużywane na pasze.
W Wielkiej Brytanii, gdzie produkcja mleczarska dostarcza rocznie ponad 8 mld funtów szterlingów i zatrudnia ponad 70 tys. osób, raport wzbudził zaniepokojenie. W odpowiedzi na zarzuty organizacje farmerów zwróciły uwagę na to, że od 1990 roku rolnicy ograniczyli emisję metanu pochodzącego z chowu bydła o 17%.