Plastik nie taki trwały jak sądzono
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Plastik nie taki trwały jak sądzono

Plastik nie taki trwały jak sądzono

Plastik
Fot. sxc.hu

Przed długi czas funkcjonował pogląd, że tworzywa sztuczne są praktycznie niezniszczalne. Jednak od końca lat 70., kiedy wiele z plastikowych przedmiotów stało się obiektami muzealnymi, przekonujemy się, że przeświadczenie o długowieczności było mylne.
W cząsteczkach molekularnym tworzyw sztucznych są polimery: grupa długich jak łańcuch węglowych cząsteczek, które mogą być kształtowane pod wpływem ciepła, i które twardnieją po ochłodzeniu. Z czasem, wiązania chemiczne, które posiadają te łańcuchy pękają, ponieważ są one atakowane przez tlen z powietrza, ultrafiolet światła słonecznego, lub są po prostu rozdzielone przez ciepło z otoczenia.

„Degradacja plastiku jest jak tykająca bomba” – powiedziała Yvonne Shashoua, konserwatorka z duńskiego Narodowego Muzeum w Kopenhadze. Shashoua jest członkiem europejskiej grupy badawczej pracującej nad uratowaniem naszego plastikowego dziedzictwa zanim obróci się w proch. Dotyczy to również lalek Barbie.

Skutki dostrzegamy już dziś, w przedmiotach z XIX i XX wieku, m.in. w zniszczonych taśmach filmowych sprzed lat wykonanych z celuloidu.

Na horyzoncie wyłania się jednak światełko nadziei dla naszych lalek i plastikowych obiektów muzealnych. Dzień rozkładu można opóźnić przez dodanie do tworzyw związków zapobiegających starzeniu się, działających jak filtr przeciwsłoneczny. Dodatki te są jednak kosztowne, a producenci nie chcą dodawać ich więcej niż muszą.

Jednak, jak twierdzi Shashoua, niezależnie od tego, jak bardzo nafaszerujemy produkt tymi związkami, w końcu i one stracą swoją skuteczność.

Przy tak ograniczonej wiedzy improwizacja specjalistów od ratowania plastiku jest koniecznością. W projekcie polistyrenowej lampy w środowisku beztlenowym Shashoua zapożyczyła metodę hermetycznego pakowania mięs, stosowaną w przemyśle spożywczym. Autorka podkreśla jednak, że rozwiązanie nie jest idealne. „Żywność pakowana jest na zaledwie kilka miesięcy, a my mówimy o obiektach, które chcemy przechować przez 50 lat” – dodaje. 

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

4.5/5 - (19 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

moze dodawac przy produkcji czegos co prztspieszalo by rozklad. byle by nie nastepiwalo to przed oprznieniem opakowania.

Ratowanie plastiku?? Ten artykuł to światełko nadziei dla naszej zaśmieconej plastikiem ziemi.