Popularny herbicyd prawdopodobnie powoduje raka
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Popularny herbicyd prawdopodobnie powoduje raka

Popularny herbicyd prawdopodobnie powoduje raka

Roundup herbicyd "prawdopodobnie" powoduje raka, mówi badanie WHO
Roundup herbicyd "prawdopodobnie" powoduje raka, mówi badanie WHO

Roundup – popularny herbicyd często stosowany w rolnictwie – jest „prawdopodobnie rakotwórczych”. – wynika z najnowszego badania opublikowanego na łamacz czasopisma „Lancet Onkology”

Eksperci z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) pracującej pod auspicjami ONZ i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) twierdzą, że Roundup i zawarty w nim związek chemiczny glifosat, który jest produkowany przez giganta spożywczego i chemicznego Monsanto, jest „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”.

Zdaniem ekspertów IARC istnieją dowody naukowe, sugerujące iż kontakt z glifosatem może prowadzić do powstania chłoniaka nieziarniczego. Istotną rolę w powstawaniu chłoniaków odgrywają czynniki środowiskowe, takie jak szkodliwe działanie herbicydów, insektycydów, czy rozpuszczalników.

Glifosat uznano w 1970 roku za cudowną broń w walce z chwastami. Współcześnie glifosat Roundup stał się najpopularniejszym herbicydem na świecie i jest powszechnie używany w ogrodach, na polach uprawnych i miejskich parkach.

Jednak ocena skutków zdrowotnych dotyczy wykorzystania glifosatu na skalę przemysłową, stosowanie go w ogrodach przydomowych nie jest ryzykowne. – zwracają uwagę eksperci IARC.

Urzędnicy Monsanto zaprzeczają doniesieniom WHO, sugerując że opracowanie nie uwzględnia najnowszych badań, które potwierdzają bezpieczeństwo herbicydu.

„Jesteśmy dumni z tego, że dzięki nauce nasze produkty są bezpieczne. Skontaktowaliśmy się z WHO, by zrozumieć, dlaczego mimo bogatych dowodów naukowych, eksperci sklasyfikowali w ten sposób glifosat” – deklarują urzędnicy z Monsanto.

Badanie potencjalnych czynników rakotwórczych w Roundup został opublikowany w The Lancet Oncology.

4.9/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przekonamy się o tym dopiero za kilka lat.

wiadomo, że środki ochrony roślin mogą powodować nowotwory.

Bardzo ważny problem to sterylizacja przez napromieniowanie, taka żywność staje się radioaktywna i przez to rakotwórcza. dochodzi do tego, że urządzenia pomiarowe reagują na owoce, kiedy w normalnych warunkach nie powinny.

To co wiemy, bo przebiło się do mendiów to tylko czubek góry, chemia domowa i estetyczna, syntetyki. Pryskane i napromieniowane pomarańcze, banany, cytryny, jabłka, SYF