Targi Regionalia 2015. Żywność i produkty regionalne
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Regionalia 2015, czyli swojskie smaki w Warszawie

Regionalia 2015, czyli swojskie smaki w Warszawie

Regionalia 2015
Regionalia 2015

IV edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 już za nami. W Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie w dniach 17-19 kwietnia br. zaprezentowało się blisko 200 wystawców. Smaki rodzimych oraz zagranicznych produktów oraz atmosfera IV Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 zdecydowanie odbiegała od aury za oknem. Podobnie jak w poprzednich edycjach targi przyciągnęły uwagę warszawiaków oraz przedstawicieli branżowych poszukujących nowych dostawców.

– Jesteśmy tu po raz pierwszy i muszę przyznać, że atmosfera jest fajna. Pojawiło się też dużo mediów. Nie spodziewałem się tak dużej integracji z wystawcami. Wymieniamy się doświadczeniami, towarami i będziemy się nawzajem promować – powiedział Wacław Pyrkosz, prezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach.

Z kolei Przemysław Filip z firmy Palce Lizać potwierdził zainteresowanie masłem klarowanym ghee ze strony klientów branżowych. – Dostaliśmy kilka ofert współpracy ze sklepów oraz restauracji. Już pierwszego dnia jeden ze sklepów ze zdrową żywnością kupił od nas cały karton naszego produktu – dodał.

Liczne degustacje oraz uśmiech, wiedza i otwartość sprzedających skłaniały do zakupów. Wśród prezentowanych produktów, można było znaleźć prawdziwe perełki.

Nieprzypalające się masło o smaku waniliowym, fasola wrzawska Piękny Jaś, która na swój certyfikat czekała prawie cztery i pół roku, konfitura o smaku figowo-cebulowym, miód z czekoladą,  kurtoszkołacz czy pyra z gzikiem to tylko nieliczne z nich. Na zwiedzających czekały oscypki, sery, twarogi, lokalne trunki, różnorodne wypieki i słodkości, przetwory, pieczywo, mięso i wędliny domowej roboty, oliwa, przyprawy czy warzywa z ekologicznych uprawy. Poza tradycyjnymi rodzimymi wyrobami dostępne były delikatesy kuchni armeńskiej, bułgarskiej, węgierskiej, tureckiej, austriackiej, ukraińskiej, włoskiej oraz greckiej.

Część z tych produktów została nagrodzona w Konkursie na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2015. Nagrodę główną Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała firma Wiatrowy Sad za Sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z werbeny cytrynowej. Przyznano również dziesięć Złotych Medali Targów Regionalia 2015, w czterech kategoriach. W kategorii „Skarby Natury” wygraną otrzymali: Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” za Musztardę Kielecką delikatesową stołową, Bar Cukierniczy Maria Siej za Kruszonkę ze śliwką pod pierzynką, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za Twaróg pełnotłusty – krajanka, PPHU ARGONEX Jan Lisiecki za Kaszankę gryczaną oraz Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski” Krzysztof Kowalski za Schab dojrzewający ze świni złotnickiej.

W kategorii „Procenty i Promile” wyróżniono Produkty Benedyktyńskie Sławomir J. Chodor za Wódkę „Złoto Konfederatów” 40 proc., ALTERWINA Sp. z o.o. za wino Hervé Villemade VPD Pays de Loire „Sauvignon” oraz Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o. o. za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu.

Ponadto, w konkursie przyznano również 21 wyróżnień.

Złoty Medal w kategorii „Natura i uroda” otrzymała firma Sylveco za Lipowy płyn micelarny, a w kategorii „Rękodzieło” Zielona Dolina Monika Heinrich za Koszulę lnianą.

− Nasze produkty cieszą się sporym zainteresowaniem. Myślę, że pojawimy się w przyszłym roku z kolejnymi nowościami – powiedziała Daria Litwin z firmy Sylveco, która została nagrodzona za lipowy płyn micelarny.

Jakie jeszcze atrakcje czekały na uczestników Regionalia 2015? Zwiedzający mogli przekonać się na własne oczy jak gotuje się po hiszpańsku i turecku, wysłuchać opowieści tynieckich o produktach benedyktyńskich. Odwiedzający poznali różnice między produktami tradycyjnymi, regionalnymi i ekologicznymi, a także uzyskali istotne informacje o etykietach. Dla najmłodszych przygotowano Regiolekcje, czyli program edukacyjno-promocyjny z warsztatami plastycznymi, podczas których dzieci projektowały własne torby.

4.5/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Byliśmy tam, bardzo fajne targi gdzie można było spotkać dostawców zdrowej żywności z całego kraju. http://www.biochatka.pl