EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ W POLSCE. Przybywa producentów ekożywności
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Rzeczpospolita: Przybywa producentów ekożywności

Rzeczpospolita: Przybywa producentów ekożywności

Około 21 tys. firm i gospodarstw miało certyfikaty ekologiczne w 2010 roku. To o 20 proc. więcej niż w 2009 roku – informuje „Rzeczpospolita”.

Według szacunków Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do których dotarła „Rz” najwięcej gospodarstw ekologicznych było w województwie zachodniopomorskim. W czołówce znalazło się także województwo warmińsko-mazurskie, podkarpackie, małopolskie i podlaskie.

Szacuje się, że w tym roku sprzedaż ekożywności może znowu pójść w górę – o 25 proc. Jak podaje „Rzeczpospolita” polskiemu rynkowi ekożywności daleko jest do nasycenia.

Gdzie trafiają nasze rodzime produkty ekologiczne? Głównie za granicę. Do naszych sąsiadów trafia około 80 proc. ekologicznej żywności z Polski.

Udział ekoproduktów w całym rynku żywności stanowi 1 proc., a statystycznie Polak wydaje na nie rocznie ok. 3 euro, gdzie średnia dla Europy Zachodniej wynosi 100 euro. Wraz ze wzrostem zainteresowania ekożywnością rośnie liczba sklepów ją oferujących.

Źródło: Rzeczpospolita

4.7/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments