Spożywanie mięsa szkodliwe, jak palenie papierosów
Dieta bogata w mięso, jajka, i ser może być równie szkodliwa dla zdrowia, jak palenie papierosów – wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Cell Metabolism”.
Wysokie spożycie białka zwierzęcego przez osoby w średnim wieku, czterokrotnie zwiększa ryzyko śmierci na skutek nowotworu lub cukrzycy! Wzrost ryzyka jest porównywalny z wzrostem spowodowanym paleniem tytoniu.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii, pracujący w należącym do placówki Instytucie Długowieczności, którzy przez 20 lat badali grupę 6318 Amerykanów w średnim wieku, by wykazać związek między dietą a zdrowiem.
Ich zdaniem z dramatycznym wzrostem ryzyka przedwczesnej śmierci związane jest jedzenie dużej ilości białka, pochodzącego ze źródeł zwierzęcych – mięsa, przetworów mlecznych, szczególnie sera z dużą zawartością tłuszczu. Natomiast szkodliwego działania na nasze zdrowie nie wykazuje spożycie białka roślinnego, które pochodzi z fasoli czy z soczewicy.
Co ciekawe, naukowcy odkryli, że po przekroczeniu 65 roku życia dieta, wysokobiałkowa jest wręcz wskazana – o 60 proc. obniża ryzyko zgonu z powodu nowotworu. Innymi słowy, to co jest dobre w pewnym momencie życia, może być szkodliwe w innym.
„Wiele osób ma błędną definicję ‘prawidłowego odżywiania się’. Jest mnóstwo ludzi, którzy są przekonani, że rozumieją zasady zbilansowanej diety. Większość jednak nie zastanawia się, czy jadłospis, dzięki któremu czują się dobrze w chwili obecnej, pozwoli im np. dożyć setnych urodzin w zdrowiu – wyjaśnia współautor badań Valter Longo ze Szkoły Gerontologii i Instytutu Długowieczności Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Davis.
Jestem osobą , która je mięso tylko raz w tygodniu. przeważnie jem mięso z indyka,piersi z kurczaka,oraz wołowe.Natomiast moimi ulubionymi potrawami są dania warzywne.Wspomagam swój organizm całą gamą owoców i warzyw.Uważam, że jest to moja renoma na dobre zdrowie !
Moim zdaniem pozbawianie swojego organizmu mięsa, to trochę złe posunięcie. Człowiek od początku i do końca pozostanie mięsożernym zwierzęciem, które przetrwało i przeszło przez stadia ewolucji właśnie dzięki swojemu agresywnemu stylu żywienia… nie mniej jednak warto jeść zdrowo, coraz więcej firm wprowadza ekologiczne linie mięsne, tak jak Henryk Kania. Pamiętajmy też, żeby mięso pochodziło z wiarygodnych źródeł, żeby zwierzęta przy tym nie cierpiały… także w trakcie chowu.
trodek, dokładnie! ja to nie potrafię żyć bez mięsa! to daje niepowtarzalną energię do życia! co masz na myśli mówiąc – ekologiczna linia od kani?
Jedząc mieso jemy to czego nie potrzebujemy:) Być może także nie potrzebujemy innych produktów zwierzęcych, w końcu białko zwierzęce nie jest nam potrzebne, ale produkty mleczne to także wapń, witamina D, żółtka jaj mają łatwo przyswajalne żelazo, jogurty i kefiry mają probiotyczne kultury bakterii regulujące pracę układu pokarmowego, one pozwalają florze jelit odbudowac się po zniszczeniu jej antybiotykami:) Z drugiej strony są kultury, gdzie je się tylko pokarm roślinny i ludzie żyją i rodzą zdrowe dzieci:) Nawet tu na Ekologii wiele osób nie może się obejść bez mięsa, więc niech każdy je to co mu służy:)