Włochy zakazują upraw kukurydzy GMO
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Włochy zakazują upraw kukurydzy GMO

Włochy zakazują upraw kukurydzy GMO

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Włoscy ministrowie – środowiska i zdrowia – podpisali dekret zakazujący upraw kukurydzy MON810 na terytorium swojego kraju.

Autor dekretu to Luca Zaia, były minister rolnictwa oraz obecny prezydent regionu Wenecja Euganejska. Stanowisko uzasadniał brakiem gwarancji współistnienia roślin GMO z uprawami konwencjonalnymi. Zaznaczył też, że potrzeba naukowej oceny wpływu odmian gatunków na ludzi i środowisko. Działania Zai popiera aż 75% Włochów.

Unijne prawo nie przewiduje możliwości zakazu upraw genetycznie modyfikowanych, ale Komisja Europejska ma przedstawić propozycję zmiany unijnego prawa tak, by dać krajom członkowskim więcej swobody w decydowaniu, czy chcą u siebie organizmy genetycznie modyfikowane. Obecnie w unijnym prawie jest możliwość wprowadzenia klauzul ochronnych, o ile kraje przedstawią nowe, udokumentowane dane świadczące o ich niebezpieczeństwie. W przypadku MON810 zdecydowały się na to: Austria, Węgry, Francja, Grecja, Niemcy i Luksemburg, a teraz także Włochy.

W marcu Komisja Europejska zgodziła się też na uprawę w krajach europejskich modyfikowanego genetycznie ziemniaka Amflora. Teraz te kraje UE, które chcą wprowadzić zakaz jego uprawy, muszą przedstawić Komisji zagrożenia, jakie niesie hodowla. Włosi zapowiedzieli już protesty.

Ekologia.pl

4.8/5 - (19 votes)
Subscribe
Powiadom o
7 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

polecam książkę Jeffreya Smitha pt: „NASIONA KłAMSTWA” ..dowiesz się czym mogą być dla nas wszystkich w przyszłości te „dobre nasiona” ,
dodatkowo hasło – MONSANTO – , jak i film pt: „ŚWIAT WEDŁUG MONSANTO „.
baardzo mocno daje do myślenia..

na miejscu palm juz nic nie wyrosnie,,,szczepionki oslabiaja naturalny system odpornosciowy dzieci,GMO-zmodyfikowane organizmy-nasze pszczoly umieraja-australia wolna od gmo ma swietny miod i tani znalazlem ,ze unia daje nam doplaty do GMO-ziemniak o zwiekszonej zawartosci skrobi—nie jadalny…a biede mamy polsce na rowni z bogactwem -wiec krasc beda takie dzieci po szczepionkach i z ogniska sobie wszamie -ostatniego kartofla w zyciu,i populacja tych "niepotrzebnych "slabych sie zmniejszy a dla planety w to graj muslicie?-mysle ,ze nami ona sie malo przejmuje -posprzata sobie w odpowiedniej chwili -apokalipczycznie jeden ze scenariuszy…dom mi poplynal w deszczu-***.i teraz to GMO sie….bo powodz.poczekamy na efekty-swiat juz ogladal plagi GMO-oby nie byla to kolej na nas-bo i stan wyjatkowy nic nie da…

Nie wiem czy to taka rewelacyjna wiadomość. Blokujemy postęp i podcinamy sobie skrzydła. Teraz zostanę skrytykowana, ale GMO ma także pozytywne strony nie tylko negatywne. Po pierwsze redukują niebezpieczeństwo niskich plonów, bo są odporne na stres środowiskowy. Pozwalają uzyskać więcej jedzenia z mniejszej powierzchni, przy czym jest ono zdrowsze, bo przez wstawianie genów do upraw takich jak ryż i pszenica, możemy podnosić ich wartość odżywczą. Mało tego nowe gatunki mogą być pomocne w rekultywacji zanieczyszczonej gleby, mogą służyć do produkcji biopaliw, produkcji tanich szczepionek i lekarstw.

GMO jest kolejnym koniem trojańskim kapitalizmu, niestety jak tylko mutanty przedostaną się do środowiska to pożałujemy. Niestety nie będzie tanich biopaliw. ropa w Arabii Saudyjskiej jest tańsza od wody a zobacz co się dzieje po przywiezieniu przez cło. Biopaliwa – kolejny koszmar cały las równikowy na Borneo (w Indonezji) jest wycięty pod palmę olejową. Aby wytworzyć margarynę lub biopaliwo z tego oleju należało zabić setki tysięcy zwierząt i spalić lub wyciąć dżunglę. Czy to jest dalej ekologia czy eko-kłamstwo. Widziałem pola kukurydzy oznaczone czerwonymi znaczkami. Najlepiej nie jeść takiej kukurydzy

Postęp kosztem niszczenia środowiska i zdrowia ludzi??Badań o szkodliwym wpływie organizmów modyfikowanych genetycznie jest od groma, dlatego coraz więcej państw w Europie nie chce GMO.

Czemu wszyscy poruszają tylko tematykę związaną z negatywnymi stronami roślin GMO? A co z pozytywami? GMO redukuje niebezpieczeństwo niskich plonów, bo rośliny są odporniejsze, otrzymujemy zdrowsze jedzenie przez wstawianie genów do upraw takich jak ryż i pszenica, bo możemy podnosić ich wartość odżywczą. Otrzymujemy więcej jedzenia z mniejszej powierzchni, a nowe gatunki mogą być pomocne w rekultywacji zanieczyszczonej gleby. Wreszcie zmodyfikowane genetycznie rośliny mogą służyć do produkcji biopaliw, a także posłużyć do produkcji tanich szczepionek i lekarstw. Więc nie jestem pewna, czy te zakazy to taka dobra wiadomość…

przeczytaj książkę Jeffreya Smitha pt: „Nasiona kłamstwa”..dowiesz się czym mogą być dla nas wszystkich w przyszłości te „dobre nasiona” ,
dodatkowo polecam hasło – monsanto – , jak i film pt: „Świat według monsanto”.
baardzo mocno daje do myślenia..