Wyrzucamy połowę produkowanej żywności nadającej się do spożycia
Prawie połowa artykułów spożywczych kupowanych w hipermarketach ląduje na śmietniku, mimo że spora część z nich nadal jest zdatna do spożycia – alarmują naukowcy z Institution of Mechanical Engineers.
Według badań brytyjskich naukowców aż 30 do nawet 50 proc. jedzenia wytwarzanego na świecie kończy w śmietnikach. Najgorzej jest w Europie i Stanach Zjednoczonych, gdzie wyrzucana jest ponad połowa żywności.
Dlaczego tak dużo nadającego się do spożycia jedzenia ląduje w koszu? Zbyt duże zakupy, przegapienie terminu ważności oraz brak umiejętności odpowiedniego zagospodarowywania produktów spożywczych – to są najczęstsze powody marnowania żywności. Eksperci obwiniają także duże hipermarkety, które proponują wyjątkowe okazje i sprzedają towary tuż przed terminem spożycia.
Jak wynika z raportu dużo żywności wyrzuca się tylko dlatego, że nie spełnia walorów estetycznych. Z tego powodu w koszu ląduje ok 30 proc. zdatnych do spożycia warzyw w Wielkiej Brytanii – informuje „Guardian”.
– Jedzenie jest tak tanie i dostępne, że mało kto je szanuje. Wielu rolników produkuje więcej, na wszelki wypadek, bojąc się, aby nie zabrakło towaru zgodnie z umową z siecią hipermarketów. Szacuje się, że do sprzedaży trafia około 50 procent produkcji przeciętnego rolnika – mówi dr Tim Fox z Institution of Mechanical Engineers.
By rozwiązać problem marnotrawstwa, rządy, agencje rozwoju i organizacje pozarządowe „muszą zacząć działać razem, by pomóc ludziom zmienić nawyki żywieniowe oraz zachęcić rolników, producentów żywności, duże sklepy i konsumentów do działań, które ograniczą te praktyki w przyszłości.” – skonkludował Fox.



