Źródło:
1. „Greenhouse gas fear over increased levels of meat eating” (https://www.bbc.com/news/science-environment-29007758)
2. Bojana Bajželj, Keith S. Richards, Julian M. Allwood, Pete Smith, John S. Dennis, Elizabeth Curmi, Christopher A. Gilligan. Importance of food-demand management for climate mitigation. Nature Climate Change, 2014; DOI: 10.1038/nclimate2353
Zrezygnujesz z mięsa w diecie, by chronić klimat?
Trzeba zredukować globalną konsumpcję mięsa. Jeśli nie zmienimy naszych kulinarnych przyzwyczajeń czekają nas poważne konsekwencje w postaci deficytu żywności i degradacji środowiska – alarmują naukowcy na łamach czasopisma „Nature Climate Change”
Coraz więcej osób na świecie przejmuje amerykański styl życia i amerykański styl żywienia, konsumując coraz większe ilości czerwonego mięsa i nabiału. Wzorem państw zachodnich, po mięso coraz częściej sięgają mieszkańcy krajów uprzemysławiających się (Chiny, Bliski Wschód i Afryka Północna).
Badacze z uniwersytetów Cambridge i Aberdeeen oszacowali, że jeżeli konsumpcja mięsa i nabiału będzie rosła w takim tempie, jak obecnie, to dramatycznie wzrośnie emisja gazów cieplarnianych – do 2050 roku o około 80 proc.
Jaki związek ma produkcja mięsa ze zmianami klimatycznymi? Naukowcy przekonują, że kwestia zmian klimatu jest nierozerwalnie związana z naszą dietą. By nadążyć za popytem na mięso, potrzebne są tereny pod hodowlę bydła i uprawę roślin paszowych dla zwierząt. W konsekwencji wycinane są ogromne połaci lasów. Wylesianie przyczynia się do utraty różnorodności biologicznej, zwiększonej emisji dwutlenku węgla, a produkcja zwierzęca powoduje dodatkową emisję metanu. Te wszystkie czynniki przyczyniają się do pogłębiania zmian klimatycznych – czytamy w raporcie. Obecnie już jedna trzecia gruntów ornych wykorzystywana jest na uprawy roślin paszowych dla zwierząt. Lasy Amazonii są karczowane i wypalane głównie pod uprawę soi (wykorzystywanej do produkcji pasz) lub przeznaczane pod wypas bydła.
„Średnia wydajność konwersji roślin paszowych w mięso wynosi mniej niż 3 proc. i jeżeli jemy więcej mięsa, to więcej gruntów ornych przeznaczanych jest pod uprawę paszy dla zwierząt, które dostarczają nam mięsa’ – powiedział główny autor badania Bojana Bajzelj, z University of Cambridge.
„Straty na każdy etapie są bardzo duże, i jeżeli konsumpcja mięsa będzie się zwiększała, to przekształcanie roślin w jedzenie będzie mniej efektywne, przyczyniając się do ekspansji rolnictwa i wzrostu emisji gazów cieplarnianych. I praktyki rolnicze nie ponoszą za to winy, ale nasze wybory konsumenckie” – dodaje.
Jak temu zapobiec? Sytuacja może się diametralnie poprawić, jeżeli rolnicy w krajach rozwijających się będą stanie zoptymalizować swoją produkcję rolną, by otrzymywać jak najwięcej plonów ze swojej ziemi. – sugerują autorzy raportu. Kolejne kroki to ograniczenie marnotrawstwa jedzenia i przejście na zdrowszą dietę z ograniczoną ilością czerwonego mięsa.
„Nie namawiamy do przejścia na wegetarianizm. Zachęcamy do zmiany swoich nawyków żywieniowych na zdrowsze, z mniejszą ilością mięsa.” – powiedział współautor badania prof. Keith Richards.
Leczcie się na te zakute pały
I will be grateful, if you could spend a few minutes to read this elaboration carefully.
I would like you to become interested in solutions, practical in their usage, in a balanced development for a HEALTHY AND SAFE existence of a human being and nature in the EARTH and in a LOCAL UNIVERSE.
EDEN XXI CENTURY
http://www.klawitweaia.com
POLAND
Dr. Ferdynand Barbasiewicz
Centre of Clavitherapy – The Source
Strzeniówka, 10 Jeżynowa str.
05-830 Nadarzyn
Tel/fax +48 22 729 8053
centrum@klawiterapia.com http://www.klawitweaia.com
POLAND
INNOVATION IN A BALANCED DEVELOPMENT FOR THE HUMAN AND NATURE IN THE EARTH AND THE UNIVERSE.
Dears, as we can know the most important action of creative people in the world is the aspiration for the balanced development of the civilization, through the proven innovation’s implementation in the humanistic life measurements and through the competitive selection of the candidates for the realization all kinds of development programs. By the management of the democratic, scientific and economic life. My desire is to arouse organizations’ and world eminences’ interest, because they have a great impact on every kind of a progress in the existential measurement implementation, according to the stipulations of ecology. In the text below, I would like to present some suggestions of the solutions, which can considerably accelerate the development, safe for human beings and nature in THE EARTH AND UNIVERSE
Ferdynand Barbasiewicz, …dbając o warunki egzystencji w zgodzie z UNIWERSALNĄ MĄDROŚCIĄ NATURY, szanujmy wszelki dar życia i bądźmy szczęśliwi także szczęściem innych”, motto życiowe autora. – Czytaj e-książkę EDEN XXI WIEKU. – Klimat i środowisko, warunki, które trzeba spełnić dla produkcji rolniczej.
A może po prostu ograniczmy produkcję? Popatrzcie ile rzeczy zostaje wyrzucone i zutylizowane bo jest po dacie? Wystarczy produkować mniej, a wtedy to co dotychczas szło w kosz pokryje nowe zapotrzebowanie
Wszystko naprawdę przejmujące, na szczęście nie jem mięsa itd. Jedno mnie tylko zastanawia… współautor badania prof. Keith Richards? To dlatego Rolling Stonesi dawno koncertu nie grali! Bo temu badania zachciało się robić!
Zrobiłem to już kilka lat temu.
I właśnie nie dla płaczących krówek i innych zwierzątek (choć to też, bo uważam, że wszystkie formy życia są równe), ani z powodu Kosmicznej Świadomości.
Nie dla Buddy ani żadnego innego autorytetu.
Nie dlatego, że „mięso to morderstwo”.
Tylko dlatego, że mięso po prostu nie ma sensu.
Marnuje wodę, marnuje powietrze, marnuje energię. Pominięcie etapu hodowli, uboju i przetwarzania mięsa jest najsensowniejszym rozwiązaniem.
Go Vegan !