Definicja pojęcia:

jad kiełbasiany, botulina

Jad kiełbasiany, botulina - bakteryjna toksyna wytwarzana przez laseczkę jadu kiełbasianego (Clostridium batulinum) oraz nielicznych innych przedstawicieli tego rodzaju. Do jej wytwarzania dochodzi głównie w glebie i niewłaściwie wytwarzanych oraz przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych i jarzynowych. Należy do jednej z silniejszych trucizn pochodzenia biologicznego. Do zatrucia dochodzi po spożyciu zakażonej żywności, a objawami są: zaburzenie widzenia, połykania i głosu, suchość błon śluzowych, zaparcie i postępujące porażenie mięśni oddechowych. Uszkadza przekaźnictwo nerwowo-mięśniowe powodując objawy porażenia. Botulina wrażliwa jest na wysoką temperaturę i zasolenie podłoża.
Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.5
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź