Bogatka (Parus major)

Nazywany/a też: bogatka zwyczajna, sikora bogatka

Fot. Marek Szczepanek
Sikorka bogatka jest nieco mniejsza od wróbla. Ma czarną główkę, białe policzki i żółty spód z czarną pręgą pośrodku. Jej skrzydła, ogon i kuper są niebieskoszare. Grzbiet ma kolor zielony – z odcieniami żółtego.
  1. Biotop
  2. Występowanie
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Biotop

Zamieszkuje wszystkie typy lasów. Można ją spotkać także w ogrodach i miejskich kompleksach zieleni.
Czy wiesz, że...

Występowanie

Bogatka zasiedla prawie całą  Europę. Nie gniazduje tylko na dalekiej północy. Jej areał lęgowy rozciąga się daleko na wschód – aż po Indie i Japonię. Sikorka bogatka występuje w całej Polsce –  jest szeroko rozpowszechniona i liczna.

Lęgi

Sikorka bogatka składa od 8 do 12 jaj i gniazduje w dziuplach, ale nie tylko. Zdarza się, że buduje gniazda, w skrzynkach na listy, na dachach, na słupach energetycznych i w innych niezwykłych miejscach.  Pisklęta bogatki są gotowe do lotu już po dwóch tygodniach. Potem wzbijają się w powietrze, ukrywają w koronach drzew i tam są dokarmiane przez rodziców jeszcze przez kilkanaście dni.

Pokarm

Gustuje w owadach, nasionnasionach i owocach. Jest także częstym gościem karmników. Żeruje w koronach drzew, ale także na ziemi.
Bogatka, Prus major, Great Tit Fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Bogatka, Prus major, Great TitBogatkaBogatkaBogatkaBogatkaBogatkaBogatka
Bogatka, Prus major, Great TitBogatkaBogatkaBogatkaBogatkaBogatka

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Sikorowate
Rodzaj:Parus
Gatunek:Bogatka
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy