Ile warzyw i owoców jedzą Polacy? Zbyt mało!
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi 400 g, które najlepiej podzielić na 5 porcji . A ile warzyw i owoców jedzą Polacy? Zbyt mało! – wynika z najnowszego badania Millward Braun.
Warzywa i owoce są istotnym elementem profilaktyki wielu chorób, w tym nowotworów . Zawierają cenne dla ludzkiego organizmu błonnik, witaminy i składniki mineralne. Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z pozytywnych właściwości warzyw i owoców. Mimo to ich dieta ciągle jest w nie zbyt uboga. Tylko 10 proc. Polaków spożywa zalecane 4-5 porcji owoców a 7 proc. – warzyw. 2-3 porcji warzyw spożywa 40 proc. Polaków, natomiast owoców – 44 proc..
Głównym winowajcą znikomego spożycia warzyw i owoców przez Polaków jest brak czasu. Pełnowartościowe posiłki zastępowane są szybkimi, powszechnie dostępnymi, gotowymi przekąskami. Polacy nie zdają sobie sprawy, że wartościowe produkty są równie łatwo dostępne. Takimi produktami są soki i musy, które posiadają takie same właściwości jak owoce i warzywa.
Światowa Organizacja Zdrowia potwierdza, że szklanka soku owocowego lub owocowo-warzywnego (200 ml) z powodzeniem może stanowić porcję owoców lub warzyw w ciągu dnia . Soki są to w pełni naturalne produkty, otrzymywane wyłącznie z owoców i warzyw, bez dodatku cukru i substancji konserwujących. Dla przykładu szklanka soku pomarańczowego do śniadania to spora dawka witaminy C, która zapewni energię na cały poranek.
– Musimy spożywać zdecydowanie więcej warzyw i owoców, a dodatkowo ograniczyć spożycie soli, tłuszczów zwierzęcych i cukru. Warzywa i owoce trzeba spożywać w różnej formie przy każdym posiłku i zastępować nimi przekąski między posiłkami. Dzięki temu w naszym organizmie utrzymywać się będzie korzystny dla zdrowia wysoki poziom antyoksydantów i odpowiednie pH krwi – podkreśla prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
– Przypomnijmy, że według aktualnych poglądów naukowych nieprawidłowa dieta (zwłaszcza wysokie spożycie tłuszczów nasyconych i cukrów prostych) oraz nadwaga aż w 30–70 proc. odpowiadają za powstawanie nowotworów, w zależności od ich rodzaju. Warto o tym ciągle przypominać, bo nowotwory są już drugą, po chorobach układu krążenia, najważniejszą przyczyną umieralności w Polsce. – dodaje.