Dobre garnki to zdrowe gotowanie
Co zrobić, by potrawy, które pojawiają się na naszym stole były nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Odpowiednie naczynia to połowa kulinarnego sukcesu, bo wiele zależy od tego w czym gotujemy. Zatem jakich garnków i patelni należy używać? Poniżej prezentujemy kilka rad dotyczących wyboru odpowiedniego naczynia kuchennego.
Miedziane, żeliwne, stalowe, emaliowane, aluminiowe − wybór odpowiedniego garnka czy patelni dostarcza wielu wątpliwości. Często też przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości naczynie tym większa gwarancja, że przygotowany w nim posiłek będzie zdrowy.
Co z tym poli(tetrafluoroetylenem)?
Naczynia kuchenne pokryte warstwą poli(tetrafluoroetylenu) umożliwiają gotowanie bez obawy przypalenia potrawy. Jednak uczeni alarmują, że polimery zawierające fluor po podgrzaniu do 360-500 stopni Celsjusza uwalniają do środowiska trudno rozkładające się substancje – głównie kwas trifluorooctowy, czyli TFA. Wprawdzie kwas wydaje się nieszkodliwy dla ludzi, ale niekorzystnie wpływa na rośliny i może pozostawać w środowisku przez dziesiątki lat.
Garnki aluminiowe
Garnki aluminiowe – najpopularniejsze na rynku. Ich największą wadą jest to, że trudno je utrzymać w czystości i nie nadają się do wszystkiego – nie można w nich gotować potraw kwaśnych (kapuśniak, bigos), bo w wyniku kontaktu naczynia z potrawą, do jedzenia może przedostawać się glin. Naukowcy podejrzewają, że pierwiastek ten ma związek z chorobami neurologicznymi, dlatego nie polecają aluminiowych naczyń do codziennego stosowania.
Garnki miedziane
W sklepach można też kupić naczynia miedziane. Mają one jednak wadę – są nieodporne na działanie kwasów zawartych w żywności.
Garnki emaliowane
Osoby uczulone na nikiel, powinny gotować w garnkach ze stali pokrytej wypalaną w wysokich temperaturach emalią ceramiczną. Ale uwaga, kiedy taki garnek się obije, a emalia odpryśnie, należy się go pozbyć. Podczas gotowania w miejscu obicia mogą zachodzić procesy chemiczne, które powodują uwalnianie pierwiastków z materiału znajdującego się pod emalią.
Naczynia żeliwne
Ostatnio krąży opinia, że do łask powinny wrócić naczynia żeliwne, które sprawdzają się w kuchni już od setek lat. Najlepsze są te czernione, czyli fabrycznie wypalane z użyciem tłuszczu, bo tylko takie nie będą rdzewiały.
Naczynia z nierdzewnej stali
Według naukowców najbezpieczniejsza dla zdrowia jest stal nierdzewna. Z jednym zastrzeżeniem: wszystkie naczynia ze stali zawierają śladowe ilości niklu i nie powinny ich używać osoby uczulone na ten pierwiastek.
Uwaga na atesty! Gwarancją bezpieczeństwa naczyń jest atest Państwowego Zakładu Higieny. Kopię dokumentu powinien mieć każdy sprzedawca.







Polecam Kohersen! Bardzo dobre naczynia
Ja bardzo polecam naczynia od Kohersen! Nie przywierająca i nie rysująca się powłoka to cudo :)
A ja polecam wam zakup garnków firmy Gerlach. Dużym plusem jest możliwość używania w piekarniku do 240 stopni. Używam i jestem zachwycona. To mój kolejny zakup w sklepie Porcelana24. Kupiłam je w okazyjne cenie w 9-elementowym zestawie.
To zależy czy ktoś kest purystą ekologicznym czytez ma zdrowy stosunek do rzeczywistości. Ogolnie mozna powiedzieć, że jakość kosztuje i trudno cos kupić dobrego za małe pieniądze. Chociaz sa wyjatki: na pewno zdrowe da naczynia szklane, bardzo dobre są tzw.garnki rzymskie – czyli naczynia gliniane. Mogą być z glazurą lub bez. Doskonałe jest ( ale drogie) żeliwo emaliowane ( le Creuset, Staub, Chousser). Są pokryte specjalną emalia wypalana w ok. 800°C.
Dla purystow moze być surowe żeliwo konserwowane olejem jadalnym.(Skeppshult). Wadą jest waga naczyn. Naczynia z dobrej stali produkuje Zwilling, oczywiście belgijski Demeyer, niezłe ma tez Tefal. Jeśli ktoś nie jedt uczulony na nikiel – stal jest najrozsadniejszym wyborem. Ale i tak najlepsxe jedt żeliwo, szkło i glina.
Dziekuje za te podpowiedzi. Bardzo przydatne.
Czy dobrze kombinuje sądząc że garnki Milano Classic pochodzą z południa Europy?
Witam! Mirka, firma Philipiak to firma wywodząca się z Włoch. Tutaj także produkowane sa nasze produkty.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Zapomnialem jeszcze napisac o tych emaliowanych,o co chodzi w moich zastrzezeniach.Otoz do gotowania potraw kwasnych,powinnismy zastepowac garnki zeliwne czy stalowe,wlasnie emaliowanymi.Najlepiej zeliwnymi.Zauwazylem,ze ugotowana w nich potrawa na tzw,kilka dni,dluzej trzyma swierzosc niz np.w garnku stalowym.Problem polega na garnkach emaliowanych z odtluczona emalia.Taki garnek powinien od razu isc do naprawy,czyli do uzupelnienia emalii specjalna wyprawka emaliowa,lub powinien zostac natychmiast wyrzucony.Chodzi o bardzo szkodliwy metal uzywany do emaliowania garnkow o nazwie kadm.Jest to metal bardzo rrakotworczy.
Dlatego najlepsze będą garnki z solidną powłoką emaliowaną,a w zasadzie ceramiczna. Taką, która jest trwała, nie odpryskuje bo tylko z nazwy jest emalią. Gary są ciężkie, ładne i bardzo bardzo trwałe. To austriacki Riess lub niemiecki Silit ( z tym że Silit jest dwa razy droższy od Riessa). Riess ma też bardzo fajne rondelki, kubki do gotowania. U mnie te kubki żyją już 8 lat przy praktycznie codziennym użytkowaniu i żadnych odprysków.
No,niestety nie moge sie zgodzic z tekstem o garnkach.Chodzi o te…aluminiowe,oraz emaliowane.Aluminium powinno zostac wykasowane i powinien byc zakaz sprzedazy garnkow,sztuccy,czegokolwiek do kuchni,wykonanego z tego metalu.Obecnie uczeni podejrzewaja ze wiele groznych chorob jest spowodowanych przez aluminium w naszym organizmie.Mowa tutaj m.in.o alzheimerze..Sprawa nastepna-garnki nierdzewne…Rowniez sie nie zgadzam,poniewaz niektore substancje reaguja z metalami wchodzacymi w sklad tych garnkow.Chodzi o rozne kwasy znajdujace sie w zywnosci.Moim zdaniem,najbezpieczniejsze to te zeliwne.Jedynie co tam moze sie uwalniac,to zelazo,ktore jest jak najbardziej pozadane w organizmie czlowieka.Oczywiscie nie mozna ich uzywac do potraw kwasnych lub do gotowania wody.Woda ze wzgledu na to ze moze wtedy sie wyplukiwac olej,ktorym garnek zakonserwowalismy,co moze powodowac nieprzyjemny smak wody,a garnek moze wtedy rdzewiec.
Najlepszy materiał to SZKŁO i stal nierdzewna( choć tu mam wątpliwości głównie nikiel). Po przeczytaniu
Jest też test żeby wlać kilka łyżek białego octu(kwas) do wody i gotować przez kilka minut, po czym jak ostygnie spróbować, jeśli ma metaliczny smak to znak że mamy kiepskie garnki.
JAKICH NIE KUPOWAĆ:
-aluminiowych, unikać nawet jeśli jest to baza pod inną powłokę
-teflonowych
-tytanowych
-ceramicznych
-SZAJSU Z PHILIPIAKA, won z tym spamem
-wszelkich nie przywierających
-miedzianych
-tzw marmurowe/kamienne więc po ich opisie piszę jasno że jest to powłoka INSPIROWANA CZY NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z KAMIENIEM, odradzam.
napisałeś jakich nie kupowac…… a jakie
Jak ceramicznych nie kupować skoro powłoka ceramiczna to naturalny materiał jest anty bakteryjna nie wchodzi w reakcje z jedzeniem Too ja już nic nie wiem Same sprzeczne komunikaty
Ja mam garnki Milano Classic ze stali nierdzewnej wyposażone w termometr umieszczony w pokrywie. Da się w nich bezpośrednio gotować na parze zastępując parowar. Są więc praktyczne i dobrze się je używa.
Słyszałam, że dobre garnki prezentuje również Tefal. Moja znajoma poleca mi od kilku miesięcy mówiąc, że nie miała nigdy lepszych garnków, chociaż nie jestem pewna ile ich dokładnie miała.
Co wy o tym sądzicie, uważacie że to dobry wybór?
https://www.tefal.pl/garnki-patelnie-stal-nierdzewna
Coś w tym jest odkąd kupiłam garnki philipiaka dużo przyjemniej mi sie gotuję.
Czy garnki philipiaka posiadają powłokę zapobiegającą przywieraniu podczas gotowania?
Anka nasze naczynia oraz patelnie mają taką powłokę. Grube dno naczyń Philipiak jest wykonane ze stali szlachetnej. Dzięki temu szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz naczynia. Zapewnia to znaczną oszczędność energii, a także ułatwia gotowanie na parze oraz smażenie bez użycia tłuszczu.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Warto wybierac odpowiednie garnki i takie które są zadowalające, ja od dawna chciałam mieć takie od philipiaka i ostatnio udało mi się zakupić komplet.
Też tak uważam zdrowie jest jedno nie ma co oszczedzac, ja uzywam te od philipiaka.
Dawno już pozbyłam się garnków emaliowanych na rzecz tych ze stali szlachetnej. Podyktowane jest to głównie troską o zdrowie o którym Phillipiak pamięta robiąc sprzęt służący w ten sposób konsumentom.
Czytam tte wwpisy i na pierwszy rrzut ooka wwidać, zże wwiększość oosób nna ttym fforum sstanowią tajniaki ood niejakiego””Fikipiaka”. Jeden negatywny tekst oo ich garach ii nagle q10 pozytywnych. Jak jjuż stosujecie Filipiaki raka propagande to przyjemniej się kkryjcie. Prawda jjest ttaka zże większość ffirm mma za przeproszeniem wyj…nr na zdrowie kklientów, ważne żeby sprzedać, a pierwsza lepszą osoba interesująca ssię zdrowym odzyskaniem wie wwięcej o zdrowych ggarach niż szefostwo cczy tteż ppracownicy takiego producenta. Jakież to ŻAŁOSNE !
najlepsze są takie, które są dobrej jakości
ja na przykład kilka lat temu kupiłam w markecie agd chróściel i do dziś spisują sie doskonale
uważam, że czasem lepiej dołożyć więcej pieniązków do zakupu czegoś potrzebnego i mieć to na lata niż kupować co rok nowe..
Garnki muszą być przede wszystkim zdrowe! Kupuje tylko renomowanych firm, a najlepiej emaliowane! Ostatnio zaopatrzyłam się w nakrapiane ślicznotki: https://www.e-carla.com/garnek-16-cm-vigo-kremowy-kropki,id647.html <3
Nigdy nie kupujcie Garnków z Olkusza to jest teraz najgorsza tandeta po 6msc uzytkowania musiałem je wyrzucić ,nie będe opisywał ale wad sporo rysyją się na potęge na kuchence elektrycznej okazało się ze przy gotowaniu garnki sa poprostu krzywe i drgaja jak diabli ,później się dowiedziałem ze olkusz sprowadza tez garnki z CHin ,mam garnki z Olkusza mają około 20 lat i są w lepszym stanie niż te co wyrzuciłem
Odkąd muszę się zajmować gotowaniem zawsze mam garnki emaliowane.Jak się obije lub przypali i jest nie do odratowania to na złom i już.Najlepsze są z Olkusza , ale inne też są ładne i dobre.
Mi się rewelacyjnie gotuje w garnkach Milano Classic. Sa pięknie wykonane, praktyczne a przy tym posiadają certyfikat profilaktyki cholesterolowej. Czego chcieć więcej?
Fajnego masz męża:-) Moj chce dobrze zjesc i do tego zdrowo. Ale już pomału go namawiam na swiateczny prezent żeby kupił mi właśnie te garnki. Naoglądałam sie w internecie i zachorowłam. Już nie długo będe miała w swojej kuchni.
Dobre garnki to podstawa zdrowego gotowania, a przecież o to nam chodzi. Ja już w swoim życiu namęczyłam się z takimi z bazaru-przypalały sie, odszczypywały itp. Maż się nademną zlitował i w prezencie na rocznice dostałam zestaw Gerlacha. Teraz o mam przyjemność z gotowania.