Sekrety uprawy kiełków
W jakich warunkach nasiona kiełkują, jak można ten proces przeprowadzić w domu? Jak najłatwiej uzyskać zielone, młode roślinki do sałatek i kanapek? Zaraz poznacie sekrety uprawy kiełków…
Ciepło, woda i powietrze To te 3 czynniki decydują o tym, czy wysiana rukola czy rzodkiewka da nam plon w postaci kiełków. Po pierwsze, musimy zapewnić temperaturę pokojową, która jest optymalna dla procesu kiełkowania. Po drugie, nasiona muszą mieć kontakt z wodą, najlepiej niech kiełkują w środowisku o wysokiej wilgoci powietrza. I po trzecie, właśnie powietrze jest istotne. Kiełki źle kiełkują i często gniją, jeśli powietrze wokół nich całkowicie stoi przez kilka dni.
O kiełkowaniu różnych rodzajów nasion przeczytasz na stronie semini.pl.
Jak zatem takie warunki zapewnić?
Można uprawiać kiełki kilkoma sposobami, ale w większości przypadków najlepiej sprawdzi się kiełkownica słoikowa. Szklany okrągły słoik z wypłaszczeniem do stawiania go pod kątem sprawia, że w jego wnętrzu tworzy się odpowiedni dla kiełków mikroklimat. Woda dostarczana łatwo przez przepłukiwanie krąży w jego wnętrzu, skrapla się w górnej części i wraca do roślin. Otwór położony z boku wpuszcza akurat tyle świeżego powietrza, aby warunki były idealne. Płukanie kiełków, które należy wykonać 2-3 razy dzienne, jest bardzo łatwe i wygodne z powodu sitka w nakrętce. Wystarczy podstawić go pod kran, po czym od razu wylać całą wodę. Chętnie przyjmą ją Wasze rośliny pokojowe!
W tej kiełkownicy wyrosły nasiona czarnej rzodkwi.
Nasiona kapustne, motylkowe i wiele innych
Które kiełki pięknie rosną w kiełkownicy słoikowej? Wybór jest: rzodkiewki wszelkie rodzaje, fasole rozmaite, lucerna, słonecznik, soczewica, brokuł, kapusta, kalarepa, jarmuż, groch cukrowy, cebula… Na nich się nikt nie zawiedzie. Jeśli szukacie zdrowego urozmaicenia diety w okresie zimowo – wiosennym, spróbujcie sami.
Kiełki urozmaicą każdy obiad.
Problemy z kiełkami
Niektórzy twierdzą, że kiełki im pleśnieją. Bardzo często jest to nieporozumienie, bo taka sytuacja w dobrych warunkach nie ma prawa wystąpić. Grzyby występują dopiero gdy solidnie zaniedbamy uprawę, na przykład przez tydzień do niej nie zaglądniemy. Ten śnieżnobiały puszek występujący na szyjce korzeniowej rzodkiewki, słonecznika czy gorczycy to korzenie włośnikowe. Pleśń jest szara i wygląda bardziej jak pajęczyna, a jej zapach jest nie do pomylenia.
Te białe drobne korzenie włośnikowe często sprawiają, że się zniechęcamy, a niepotrzebnie. Są jadalne.
Dlaczego warto?
Kiełki są z wielu powodów zdrowe. Jak to warzywa, zawierają błonnik, witaminy, kwas foliowy, żelazo, przeciwnowotworowy sulforafan i inne cenne wartości. Niemniej nie chodzi tu tylko o to, aby się ratować w sezonie, gdy warzyw brakuje, czyli zimą i wiosną. Warto je jeść w każdej porze roku. Polecamy kiełki, ponieważ zawierają te same składniki odżywcze, ale w formie skoncentrowanej – jak pigułki – tylko łatwo przyswajalnej. Tu już nie da się ich porównać z produktami farmaceutycznymi, są po prostu lepsze. I jak ładnie zdobią talerze! Jeśli poszukujesz warzyw wolnych od zanieczyszczeń, przekonaj się do kiełków. To tylko nasiona i woda, nic więcej. Żadnych nawozów, środków ochrony roślin czy też substancji utrwalających. W tej formie warzywa są po prostu najzdrowsze.
Rzeżucha, gorczyca, rukola i bazylia urosną w takiej pięknej kiełkownicy miseczkowej.
art. sponsorowany