Żyj ekologicznie – segreguj śmieci w domu
Odpadki kuchenne
Co najmniej 70 % domowych śmieci to odpadki organiczne: obierki, łupiny, resztki żywności, skorupki jajek, kości, filtry do kawy, fusy. Jeżeli masz ogród lub kominek na drewno, „biośmieci” jest jeszcze więcej! (popiół, skoszona trawa, liście, chwasty). Zatem co zrobić z organicznymi odpadami?
– Jeżeli nie lubisz się schylać, wyposaż kuchnię w zlewozmywak z otworem wrzutowym – będziesz obierać warzywa, a obierki trafią bezpośrednio do kosza, bez otwierania szafki zlewozmywakowej. Wystarczy zdjąć pokrywę z otworu w zlewie.
– w niektórych gminach istnieją kompostownie i tylko tam jest prowadzona selektywna zbiórka odpadów organicznych. Resztki zbiera się do specjalnych worków (są rozdawane za darmo). W wyznaczonych terminach wypełnione worki odbierają firmy asenizacyjne. Z bioresztek produkuje się kompost, np. do zakładania trawników miejskich.
– Jeśli masz ogród, załóż własny kompostownik– z drewna lub plastikowy kupisz w sklepie ogrodniczym lub hipermarkecie budowlanym.
– Aby przyśpieszyć proces kompostowania, stosuj specjalne preparaty. Gotowy kompost to doskonałe podłoże do sadzenia i zasilania roślin (do kompostowania nie nadają się kości, resztki mięsa i solone)
Makulatura, szkło, plastik, puszki
Makulatura – do ponownego przetworzenia przeznacz: gazety, tekturę, papier pakowy, zeszyty i książki (usuń z nich twarde okładki). Takie odpady jak papier lakierowany czy zatłuszczony, musisz niestety wyrzucać do śmieci ogólnych. A co zrobić z kartonami po mleku czy sokach (składają się w 75-80% z papieru)? To zależy, czy w Twojej okolicy jest sortownia odpadów. Zapytaj o to administracjię osiedla albo firmę wywożącą śmieci.
Szkło – do recyklingu nadają się butelki i słoiki (bez zakrętek). Nie trzeba z nich usuwać (choć oczywiście można) etykiet. Do pojemników na szkło nie wrzucaj: potłuczonych kieliszków, szklanek, luster, naczyń żaroodpornych, szkła okiennego, żarówek, opakowań po lekarstwach i chemikaliach. Uwaga! Szkło bezbarwne i kolorowe należy wrzucać do osobnych pojemników.
Plastik – butelki PET, najlepiej usuń zakrętki (są zrobione z innego rodzaju plastiku) a następnie zgnieć, tak by zajmowały jak najmniej miejsca. Do przetworzenia nadają się także inne plastikowe opakowania po żywności i kosmetykach oraz folie i reklamówki. Do pojemników nie wyrzucaj: styropianu, zabawek, sprzętu AGD oraz opakowań po farbach, chemikaliach, oleju.
Puszki – aluminiowe puszki i folia to wyjątkowo cenny surowiec wtórny! Do recyklingu można też przeznaczyć opakowania stalowe. Nie nadają się: pojemniki po dezodorantach oraz puszki po farbach i lakierach.
Elektrośmieci, świetlówki i baterie
Elektrośmieci – do nich zalicza się m.in. sprzęt AGD. Nie wolno ich wyrzucać do śmietnika (za to grozi grzywna do 5.000 zł). Jeśli kupujesz nowe urządzenie, sklep ma obowiązek zabrać stary sprzęt, o ile jest tego samego rodzaju, np. pralka za pralkę. Stare i zepsute urządzenia elektryczne (także lampy) bezpłatnie przyjmują punkty zbiórki elektrośmieci. O adresy pytaj w firmach wywożących śmieci. Zajrzyj również na stronę www.elektroeko.pl.
Świetlówki – wrzucaj je do specjalnych pojemników w sklepach sprzedających żarówki. Staraj się to robić delikatnie, tak by ich nie potłuc (zawierają rtęć). Ze świetlówek, oprócz rtęci, odzyskuje się m.in. szkło oraz aluminium.
Baterie – postępuj z nimi podobnie, jak ze świetlówkami. W dużych sklepach są specjalne pojemniki, gdzie możesz je wrzucić. To jedne z najbardziej niebezpiecznych odpadów! Zamiast zwykłych baterii, staraj się używać baterii przystosowanych do wielokrotnego ładowania.
Jak widać recykling można zacząć w każdej kuchni. W niektórych miejscowościach segregacja odpadów jest modelowa – do recyklingu można oddać nawet obierki. W innych miejscowości do specjalnych kontenerów można wrzucać tylko makulaturę, szkło i plastik. Ale przecież od czegoś trzeba zacząć.
Tekst powstał przy współpracy z wydawnictwem Publikator, wydawcy magazynu „Świat Łazienek i kuchni”