Gnojanka żółtawa - opis grzyba, sezon, wygląd i występowanie - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby Gnojanka żółtawa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gnojanka żółtawa (Bolbitius titubans)

Nazywana/y także: gnojanka chwiejna, gnojanka krucha
Gnojanka żółtawa
Spis treści

Wstęp

Gnojanka żółtawa, znana również jako gnojanka żółta, to niejadalny pospolity grzyb saprotroficzny z rodziny gnojankowatych (Bolbitiaceae). Występuje na całym świecie, w tym powszechnie w Polsce. Charakteryzuje się krótkotrwałymi owocnikami o intensywnie żółtej barwie, które szybko bledną i ulegają rozpadowi.

Sezon

Owocniki gnojanki żółtawej pojawiają się od wczesnej wiosny do późnej jesieni, szczególnie po opadach deszczu. Ze względu na szybki cykl życiowy, grzyb ten może owocnikować wielokrotnie w ciągu sezonu.

Występowanie

Gnojanka żółtawa rośnie na wilgotnych, bogatych w substancje organiczne podłożach. Często spotykana jest na łąkach, pastwiskach, trawnikach, kompostownikach oraz na gnijących resztkach roślinnych. Preferuje miejsca nasłonecznione i otwarte.

Wygląd

Kapelusz gnojanki żółtawej posiada początkowo półkulisty, z czasem staje się dzwonkowaty, osiągając średnicę od 2 do 5 cm. Powierzchnia gładka, początkowo intensywnie żółta, z wiekiem blednie do kremowej lub białawej. W czasie wilgotnej pogody kapelusz jest lepki i błyszczący.

Blaszki są wolne lub lekko przyrośnięte, początkowo białawe, z czasem przybierają barwę od żółtawej do rdzawobrązowej.

Trzon ma wysokość od 4 do 10 cm, grubość 3-7 mm, cylindryczny, kruchy, pusty w środku. Barwa biaława lub żółtawa, powierzchnia gładka lub delikatnie oprószona.
Miąższ jest cienki, wodnisty, o barwie białawej lub żółtawej. Bez wyraźnego zapachu i smaku.

Właściwości

Gnojanka żółtawa jest grzybem niejadalnym ze względu na niewielkie rozmiary, kruchość oraz szybkie psucie się owocników. Nie posiada znaczących właściwości toksycznych, jednak ze względu na brak walorów kulinarnych nie jest zbierana do celów spożywczych.

Zastosowanie

Ze względu na brak wartości kulinarnych, gnojanka żółtawa nie jest wykorzystywana w kuchni. Jej obecność w ekosystemie jest jednak istotna, gdyż przyczynia się do rozkładu materii organicznej, wspomagając procesy glebotwórcze.

Gnojanka żółtawa – pytania i odpowiedzi

Czy gnojanka żółtawa jest trująca?

Nie, gnojanka żółtawa nie jest uważana za grzyb trujący, jednak ze względu na brak walorów smakowych i kruchość nie jest zalecana do spożycia.

Gdzie najczęściej można spotkać gnojankę żółtawą?

Najczęściej występuje na wilgotnych łąkach, pastwiskach, trawnikach oraz na rozkładających się resztkach roślinnych, zwłaszcza po deszczowych okresach.

Jakie są charakterystyczne cechy gnojanki żółtawej?

Charakteryzuje się żółtym, dzwonkowatym kapeluszem, który z wiekiem blednie, oraz kruchym, pustym w środku trzonem. Owocniki są krótkotrwałe i szybko się rozpadają.

 

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Bibliografia
  1. "Gnojanka żółtawa" – Wikipedia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Gnojanka_żółtawa;
  2. "Gnojanka żółtawa – opis, występowanie, cechy" – Grzybofil.pl. https://grzybofil.pl/gnojanka-zoltawa/;
  3. "Bolbitius vitellinus" – Grzyby.pl. https://www.grzyby.pl/gatunki/Bolbitius_vitellinus.htm;
5/5 - (3 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!