Czym nakarmić mózg?
Zbliża się gorący okres w życiu każdego studenta – sesja. Zarywanie nocy, hektolitry wypitej kawy i stres mocno obciążają młode mózgi. Jak wspomóc organizm przy intensywnym wysiłku umysłowym?
Podczas intensywnej nauki nieraz dopada nas zmęczenie. Pojawiają się wtedy trudności w skupieniu i zapamiętywaniu, zaburzenia kojarzenia i logicznego myślenia. Bo mózg, jak każdy organ działający cały czas na najwyższych obrotach, po prostu się męczy. Jak zażegnać energetyczny kryzys?
Nawadniamy mózg
Podczas nauki często zapominamy o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów. A przecież najlepszym napojem nawadniającym nasz organizm jest woda. – Powoduje ona, że prawidłowo zachodzą wszystkie procesy metaboliczne w naszym ciele. Jednocześnie pamiętajmy, że już kilkuprocentowe (2-3 proc.) odwodnienie powoduje, że jesteśmy ospali, mamy problemy z koncentracją i logicznym myśleniem. Pamiętajmy więc o podręcznej butelce wody – radzi Agnieszka Piskała Specjalista ds. Żywienia.

Białko górą!
W diecie nie powinno zabraknąć produktów zawierających białko. Nabiał, jajka, chude ryby, soja, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i pestki. Dlaczego białko jest tak istotne? Białko jest potrzebne do budowania neuroprzekaźników, które warunkują pracę układu nerwowego. A z czego powinniśmy zrezygnować? – Dieta, która na pewno nie ułatwia nam nauki, to ta oparta na potrawach ciężkostrawnych, czyli np. bigosie, zawiesistych zupach, produktach tłustych oraz żywności wysoko przetworzonej typu fast food. Produkty te to tzw. puste kalorie, które na krótko zaspokajają głód, sprawiają, że jesteśmy ospali, mamy problemy z koncentracją . Dodatkowo powodują, że cała energia organizmu skupia się na procesie trawienia, dlatego bardzo trudno jest przyswajać wtedy wiedzę – mówi Agnieszka Piskała.

Idealne przekąski
Podczas nauki, co chwilę sięgamy po różne przekąski. Co w takich sytuacjach warto mieć pod ręką? Najlepiej coś co usprawni pracę mózgu. Warto sięgać po przekąski, które są bogate w flawonole. Flawonole to silne antyoksydanty (przeciwutleniacze), a ich spożywanie wpływa dobrze nie tylko na mózg, ale i na cały organizm. Flawonole znajdziemy w winogronach, herbacie, czerwonym winie, jabłkach. Dużo flawonoli znajdziemy w gorzkiej czekoladzie. Kostka gorzkiej czekolady na pewno pomoże, bo znajduje się w niej dobroczynny magnez. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością. Dobrym rozwiązaniem są także orzechy. – Wysoka zawartość fosforu pozytywnie oddziałuje na procesy myślowe, podobnie jak miedź i mangan, które wspomagają pamięć oraz koncentrację. Orzechy to idealne źródło magnezu, pierwiastka, którego szczególnie brakuje w diecie osób narażonych na stres i ciężką pracę umysłową – podsumowuje Agnieszka Piskała.

Czy kawa pomaga?
Kofeina zawarta w kawie jest stymulantem przyspieszającym aktywność mózgu. Blokuje receptory adenozyny w mózgu, które wywołują senność. Zwiększa także wydzielanie dopaminy odpowiadającej za odczuwanie przyjemności w mózgu. Czyli kawa pomaga, ale w odpowiednich ilościach.
– Kawa jest dobrym źródłem kofeiny, która wpływa na naszą koncentrację i oddala uczucie senności. Spożywana w umiarkowanych ilościach usuwa zmęczenie, polepsza nastrój i koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną organizmu, wyostrza uwagę zwiększając funkcje kognitywne, np. pamięć roboczą. Jednak w zbyt dużej ilości wypłukuje magnez i wapń, przyczyniając się do wydalenia składników potrzebnych mózgowi do prawidłowego funkcjonowania – mówi Agnieszka Piskała. Oprócz kawy źródłami kofeiny jest także herbata i w mniejszym stopniu kakao. – Kofeina jest zaliczana do środków stymulujących, ponieważ działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Popularne napoje energetyczne również zawierają kofeinę dają pozorne i krótkotrwałe wrażenie wzrostu energii zarówno psychicznej jak i fizycznej. Można je zastąpić świeżym sokiem z owoców lub warzyw bogatych w witaminy – dodaje Agnieszka Pisała.
