Dieta rozgrzewająca – opis i zasady. Jadłospis w diecie rozgrzewającej
Gdy za oknem robi się chłodno, maleje nasz zapał do utrzymywania zdrowej diety. Jak zachować dobrą figurę, a przy tym nie marznąć? Okazuje się, że odpowiednio skomponowana dieta rozgrzewająca pomoże nam nie tylko rozgrzać się w chłodne jesienne i zimowe dni, ale również wzmocnić odporność i zachować zdrowie i figurę.
Zgodnie z chińską filozofią wyróżniamy dwa rodzaje produktów różniących się między sobą termiką, czyli właściwościami energetycznymi. I nie chodzi tu o ilość kalorii, ale o termikę, czyli podział na produkty rozgrzewające i wychładzające organizm. Zimą wydatki naszego organizmu na utrzymanie odpowiedniej temperatury są znacznie wyższe, dlatego należy spożywać w tym czasie produkty rozgrzewające, jak np. soja i warzywa strączkowe, jak fasola, soczewica i groch, kasze – gryczana i jaglana, a także suszone owoce, orzechy, pestki czy olej lniany. Unikać należy przede wszystkim wychładzających cytrusów, nabiału, zwłaszcza jogurtów z dodatkiem cukru, surowych owoców i warzyw, a także produktów z białej mąki spożywanych na zimno.
Na rozgrzewkę
Podstawą diety rozgrzewającej jest ciepłe i pożywne śniadanie. Żołądek jest jak silnik – lepiej pracuje, gdy jest rozgrzany. Do przygotowania energetycznego śniadania najlepiej wybierać produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez. Warto również pamiętać, aby spożywać posiłki regularnie, co 3-4 godziny.
Komponując dietę rozgrzewająca należy pamiętać również o przyprawach. Jesienią i zimą warto zwrócić uwagę na imbir, kolendrę, cynamon, pieprz cayenne, czy kurkumę – te dodatki wyeksponują smak potraw i rozgrzeją organizm w chłodne dni. Rozgrzewającą moc wykazuje także kardamon, anyż, majeranek, kminek, jałowiec, rozmaryn, chrzan czy pieprz. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej podgrzać atmosferę, to warto postawić na kuchnię meksykańską lub indyjską, które zawierają mnóstwo rozgrzewających przypraw.
W płynie moc!
Koniecznie należy pamiętać, by w chłodne dni pić dużo ciepłych płynów, które rozgrzewają najszybciej. Zamiast czarnej herbaty i kawy, najlepiej sięgać po herbaty ziołowe z dodatkiem czarnego bzu, malin, lipy, najlepiej z dodatkiem cynamonu, imbiru lub miodu. Nie tylko rozgrzeją, ale także wzmocnią odporność organizmu.
Dobrą propozycją na jesień i zimę będą też zupy warzywne, najlepiej w postaci kremu. Najlepsze będą te z brokułami, kalafiorem, czerwoną papryką czy pomidorami, które są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej odporność.
W planowaniu zimowej diety nie możemy zapominać o aktywności fizycznej. I choć mróz na dworze nie sprzyja naszej motywacji do ćwiczeń, pamiętajmy, że w niższej temperaturze spalamy więcej kalorii podczas wysiłku fizycznego. Warto to wykorzystać i np. wracać z pracy spacerem (lub chociaż pokonywać dystans jednego przystanku).
- Cathy Wong; "How to Warm Up Your Diet With Traditional Chinese Medicine"; https://www.verywellfit.com/raw-foods-in-traditional-chinese-medicine-88261; 2019-07-10;
- Ping Ming Health; "Warming and Cooling Characteristics of Common Foods"; https://www.pingminghealth.com/article/581/warming-and-cooling-characteristics-of-common-foods/; 2019-07-10;
- Caroline Cote-Bergevin; "10 Warming Foods That Can Improve Your Digestion"; https://www.onegreenplanet.org/uncategorized/10-warming-foods-can-improve-digestion/; 2019-07-10;
- The Alternative Daily; "19 Ayurvedic Warming Foods for Chilly Fall Weather"; https://www.thealternativedaily.com/warming-foods-for-fall-weather/; 2019-07-10;
- Rachel Swalin; "12 Superfoods That Warm You Up"; https://www.health.com/health/gallery/0,,20858718,00.html; 2019-07-10;



