Co jeść, żeby mieć ładną skórę. Jak dieta wpływa na skórę?
Ekologia.pl Kobieta Uroda Piękna cera dzięki diecie

Piękna cera dzięki diecie

Korzystając z dobrodziejstw lata, pamiętajmy o naszej skórze. Wystawiona na wielogodzinne działanie słońca, wiatru, niskiej wilgotności powietrza czy słonej morskiej wody, wymaga intensywniejszej pielęgnacji. Ale nie tylko o kosmetyki chodzi. Warto w tym czasie zwrócić uwagę również na swój jadłospis. Tym bardziej, że przed wakacyjnym urlopem często ograniczamy tłuszcze w  diecie, by pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, a to właśnie m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe decydują o właściwym nawilżeniu naszej skóry.

Podczas lata i w trakcie wakacyjnych wojaży często wystawimy naszą skórę na działanie promieni słonecznych. Przez to nasza cera staje się przesuszona i podrażniona. Gdy zauważymy te symptomy automatycznie sięgamy po specjalne kosmetyki, ale nie zapominajmy, że odpowiednia dieta również wpływa na zdrowie i nawilżenie skóry.

– Odpowiednie produkty wprowadzone na stałe do naszego jadłospisu, takie jak np. owoce, warzywa, ryby, a przede wszystkim woda stanowią istotne wsparcie w trosce o promienną i nawilżoną skórę przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych – mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.

Nie bój się tłuszczów!

Tłuszcz – ale tylko ten dobry –  jest bardzo ważnym elementem diety. Zapewnia sprężystość komórek skóry oraz sprawia, że zachowują one odpowiednie nawilżenie.

Jeśli jest go za mało, ściany komórkowe stają się bardzo cienkie lub wręcz poprzerywane i tracą wilgoć, czego widocznym objawem jest silne przesuszenie. W naszej diecie powinniśmy przede wszystkim uwzględniać nienasycone kwasy tłuszczowe. Są źródłem energii oraz budulcem i nośnikiem wielu ważnych dla naszego organizmu witamin. Występują w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, pestkach dyni i słonecznika, orzechach oraz tłustych rybach morskich takich jak: halibut, łosoś, makrela czy mintaj – wymienia Agnieszka Piskała.

Jednak nie każdy rodzaj tłuszczu jest jednakowo zdrowy. Powinniśmy uważać na tłuszcze nasycone, czyli pochodzenia zwierzęcego i na utwardzane tłuszcze roślinne, których nadmiar w diecie może przyczyniać się do otyłości, nadwagi i miażdżycy.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Warto, by w naszej diecie pojawiły się ryby morskie, orzechy, pestki dyni i słonecznika, olej roślinny oraz czerwone i żółte warzywa, a także owoce. Zawarte w nich tłuszcze nie spowodują powstania dodatkowej tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie – zapewnią nam piękny wygląd.

Jedz, pij i nawilżaj
Brak wody w codziennej diecie często odbija się na jakości cery, która jest przesuszona. Zaleca się, by osoba dorosła, przy małej aktywności fizycznej, w ciągu dnia spożywała ok. 1,5 litra płynów. Najlepiej małymi łykami, ponieważ tylko w ten sposób mikroelementy dostarczane organizmowi są wykorzystywane w głębokich warstwach skóry.
Według naukowców z Institute of Medicine of the National Academies, 20 proc. wody, którą dostarczamy organizmowi, pochodzi ze spożywanej przez nas żywności. Do produktów o największej zawartości wody zaliczamy m.in. ogórki, selery, buraki czy marchew.

Postaw na warzywa i owoce!

Warzywa i owoce najlepiej jest oczywiście spożywać w formie nieprzetworzonej, ponieważ w ten sposób możemy nie tylko odpowiednio nawilżyć skórę, ale też dostarczyć organizmowi najwięcej niezbędnych składników odżywczych. Grupą, która szczególnie powinna o tym pamiętać są osoby chore na AZS. ponieważ tylko jedzenie tego typu produktów nie powoduje nasilenia się objawów choroby – dodaje Agnieszka Piskała.
Warzywami i owocami, po które szczególnie warto sięgać są:

  • Truskawki, papryka, jabłka, kiwi – źródło witaminy C
  • Marchewka, morele, brzoskwinie, pomarańcze – źródło prowitaminy A
  • Pomidory – źródło likopenu, który zapobiega starzeniu
  • Awokado – źródło witaminy E

Witaminowe wspomaganie!

Aby nasza skóra była zdrowa i promienna, potrzebuje też witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zaliczamy do nich np. witaminę C, która jest niezbędna w procesie uszczelniania naczyń krwionośnych oraz błon komórkowych. Wpływa na procesy powstawania prawidłowej struktury kolagenu, czyli „siatki”, na której zbudowana jest skóra właściwa – mówi Agnieszka Piskała i dodaje: Jej niedobór w codziennej diecie sprawia, że uszkodzone komórki skóry nie regenerują się i tracą znaczne ilości wody, a przez to ulegają wysuszeniu. Dodatkowo witamina C współdziała z witaminą E, warunkując sprężystość kolagenu w skórze.
Na prawidłowe nawilżenie skóry mają również wpływ: biotyna, witamina B5 oraz B6.

Ich niedobór zaburza ogólny metabolizm składników odżywczych, czego objawem jest sucha skóra z zaburzeniami pracy gruczołów łojowych. Wówczas łuszczy się i pojawiają się na niej ogniska zapalne gruczołów łojowych w postaci trądziku. Aby zniwelować objawy niedoboru tych witamin, w naszej diecie powinny znaleźć się takie produkty jak: czerwone mięso, jaja, ryby, mleko oraz rośliny strączkowe – fasola, soja i soczewica – dodaje Agnieszka Piskała.

4.7/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Dieta wpływa na zdrowie i co za tym idzie na urodę, zdrowi, dobrze odżywieni ludzie mają ładne cery, niedożywienie i złe odżywianie widać na cerze.

W swojej diecie wykorzystuję picie soków owocowo-warzywnych. Soki takie sam wyciskam aby zachować cenne witaminy i enzymy tak jak radzą tu:https://www.terapiasokami.pl/odmladzanie-komorek. Zauważyłem znaczne poprawienie zdrowia i polepszenie wyglądu. Czyli taka dieta działa. Polecam.