Bakteria Coli - występowanie w wodzie i moczu - profilaktyka i leczenie

Bakteria E.Coli (pałeczka okrężnicy), o której było tak głośno w zeszłym roku, to szczep, którego zmutowana odmiana spowodowała panikę w całej Europie. Co kryje się pod tajemniczą nazwą Escherichia coli? I co zrobić, aby uchronić się przed zakażeniem?



Źródło: Kobiece SprawyŹródło: Kobiece Sprawy

Eschericha coli – co to takiego?

Przede wszystkim pamiętać musimy, że bakterie pałeczki okrężnicy towarzyszą nam od narodzin aż do śmierci. Zadomowione w jelitach, odpowiadają za rozkład treści pokarmowych oraz produkcję witamin B i K 1. Dopóki pozostają w przewodzie pokarmowym, nie robią nikomu krzywdy.

„Pałeczki Escherichia coli rzeczywiście każdy z nas ma w swoich jelitach i są to z reguły bakterie całkowicie niechorobotwórcze a nawet trzeba powiedzieć, że niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Jednak należy zaznaczyć, że bakterie Escherichia coli nie są jednorodne, niektóre z nich mogą wywołać biegunkę. Wśród tych nazwijmy je biegunkotwórczymi również są różnice, niektóre wywołują wodnistą biegunkę tylko u niemowląt inne mogą atakować również osoby w innym wieku.” – powiedziała w wywiadzie dla Ekologia.pl Jolanta Szych kierownik Pracowni Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń Przewodu Pokarmowego, w Narodowym Instytucie Zdrowia publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny.
Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli)By Y_tambe (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons


Jakie objawy towarzyszą zakażeniu?

Kłopoty zaczynają się, gdy bakterie przeniosą się w inne rejony naszego ciała. Kiedy dostaną się do dróg moczowych, powodują zakażenia układu moczowego, jeśli dostarczymy je wraz z zainfekowanym pożywieniem, spodziewać się możemy kilkudniowego zatrucia pokarmowego. Zdarza się też, że bakterie pałeczki okrężnicy powodować mogą zapalenie płuc albo zapalenie opon mózgowo – rdzeniowych2.

Silne skurczowe bóle brzucha i wodnista biegunka (na ogół bez lub z niewielką gorączką). – to pierwsze i główne objawy zakażenia E. coli.  Po 2-3 dniach choroby może pojawić się krew w stolcu. „U połowy pacjentów występują nudności i wymioty. U około 15 proc. chorych (zazwyczaj dzieci poniżej 10. roku życia) w okresie od 1 do 14 dni od wystąpienia biegunki może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy – HUS” −
wyjaśnia Jolanta Szych.
By E. H. White, Content Provider: Peggy S. Hayes [Public domain], via Wikimedia Commons


Jak się uchronić przed zakażaniem E. coli?

Lekarze przypominają: najprostszym i jednym z najbardziej skutecznych sposobów na uchronienie się przed zakażeniem bakteriami E. Coli jest higiena. Jeśli chodzi o zakażenia układu moczowego – starajmy się, szczególnie na wakacjach, nosić suchą i przewiewną bieliznę oraz unikać bezpośredniego kontaktu z zimnych podłożem3. Występowanie zakażeń układu moczowego można też ograniczyć stosując prewencyjnie preparaty, zawierające substancje czynne, np. liofilizowany ekstrakt wybranych szczepów E. coli, który stymuluje ogólną odporność organizmu4.

Będąc z wizytą w krajach tropikalnych, zwracajmy uwagę na to, z jakiego źródła pochodzi woda, sprzedawana np. w przydrożnych budkach czy restauracjach. Kupując na bazarach owoce, koniecznie umyjmy je dokładnie przed spożyciem5. I co najbardziej istotne: często myjmy ręce, a wychodząc z toalety zawsze! Idealną sytuacją jest, gdy proces ten trwa przynajmniej 20 sekund. Wtedy mamy większą gwarancję, że większość zarazków zostanie usunięta z powierzchni naszej skóry. Jeśli w toaletach publicznych nie mamy do dyspozycji mydła z dozownikiem, starajmy się unikać dotykania mydła w kostce. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie antybakteryjnego żelu do mycia rąk lub nawilżanych chusteczek, mogących być wykorzystywanych także do higieny intymnej. Nie każdy z nas wie także, że w popularnych suszarkach do rąk czaić się mogą niebezpieczne bakterie. Powstrzymajmy się więc od korzystania z nich6. W razie wątpliwości skorzystajmy z porad specjalistów, bądźmy otwarci na akcje społeczne, które mogą zwrócić naszą uwagę na nie podejmowane przez nas dotychczas kwestie związane z profilaktyką dotyczącą zakażeń bakteriami E. coli.
Skupisko E. coli powiększone 10.000 x, By Photo by Eric Erbe, digital colorization by Christopher Pooley, both of USDA, ARS, EMU. (ARS Image Gallery Image Number K11077-1 (highres)) [Public domain], via Wikimedia Commons


Czerwone mięso zwiększa ryzyko zakażenia E. coli?

Jedzenie czerwonego mięsa i nabiału może zwiększać naszą podatność na zakażenie groźnym szczepem pałeczki okrężnicy.  Jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy - E. coli tzw. STEC wytwarza dwie toksyny, które są podobne do toksyny produkowanej przez bakterię Shigella. Pałeczki STEC i wytwarzane przez nie toksyny mogą wywoływać bardzo poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Travis Beddoe z Monash University w Melbourne, w Australii i Ajit Varki z University of California w San Diego wraz z kolegami odkryli, że toksyny produkowane przez bakterie STEC wiążą się do cukrów zawierających jeden z glikanów tzw. kwas Neu5Gc. Cukry te są przyswajane przez nasz organizm wraz z jedzeniem czerwonego mięsa (np. jagnięciną, wołowiną i wieprzowiną) oraz spożywanie krowiego mleka, a po strawieniu dochodzi do ich wbudowania do tkanek budujących jelita i nerki.

Co ciekawe, to właśnie pożywienie bogate w kwas Neu5Gc jest głównym źródłem zakażeń STEC. Naukowcy podejrzewają, że jedzenie tych produktów uwrażliwia nasze tkanki na toksyny i inne czynniki produkowane przez bakterie STEC, obecne niekiedy w tych samych produktach.
fot. sxc.hu


Zasady te zmniejszają ryzyko zakażenia tradycyjnym szczepem E. Coli, jak i jego groźniejszym odpowiednikiem. Różnica pomiędzy regularną wersją bakterii a jej zmutowaną odmianą zasadza się przede wszystkim na większej zjadliwości. Śmiercionośny szczep E. Coli wytwarza niezwykle silne toksyny, które działają destrukcyjnie na cały nasz organizm7.

Bakterie E. Coli są stosunkowo mało odporne na wysokie temperatury: giną już ogrzewane przez 20 minut w 60 stopniach Celsjusza, usuwają je także popularne środki dezynfekujące. Pamiętajmy jednak, że w sprzyjających warunkach (niska temperatura i duża wilgotność) dożyć mogą nawet roku8.

  1 Źródło: Escherichia – pałeczki okrężnicy, http://www.gronkowiec.pl/escherichia_coli.html,
2 Źródło: ibidem
3 Źródło: Patrycja Klimek – Wierzbicka, Higiena intymna kobiet, http://www.nazdrowie.pl/artykul/higiena-intymna-kobiet-0, http://www.nazdrowie.pl/artykul/higiena-intymna-kobiet-0
  4 Źródło: Borkowski A., Borkowski T., „Przegląd piśmiennictwa urologicznego”, www.urologiapolska.pl, 2.06.2007.
5 Źródło: Jak uniknąć zakażenia bakterią E. Coli, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/jak-uniknac-zakazenia-bakteria-e-coli_38125.html
6 Źródło: Anna Zaborska, Bakteria E. Coli – przed zakażeniem chronią czyste ręce, 3.06.2011, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/czyste-rece_38142.html
7 Źródło: Bożena Klukowska, Skąd się wzięły zmutowane pałeczki okrężnicy?, 8.06.2011, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/czyste-rece_38142.html
8 Źródło: Jak uniknąć zakażenia bakterią E. Coli, http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/jak-uniknac-zakazenia-bakteria-e-coli_38125.html
Źródło: ,,Kobiece sprawy – nasze sprawy”
Ocena (3.7) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy