Bioróżnorodność kluczem do sukcesu nowoczesnego rolnictwa
Bez upraw rolnych ludzkość utraciłaby ważne źródło pożywienia, którego nie dałoby się łatwo zastąpić. Należy zatem uczynić wszystko, aby wzbogacać uprawy rolne i zwiększać plony przy jak najniższych kosztach środowiskowych.
Bioróżnorodność kluczem do sukcesu
Ekologiczne rolnictwo powraca do swoich korzeni, do czasów, kiedy człowiek zaczynał uprawiać ziemię, a uprawy współistniały z naturalnym ekosystemem, na który składały się wszystkie mikroorganizmy, rośliny i zwierzęta. Na tym opiera swoje idee bioróżnorodność, która powinna być rozumiana jako różnorodność biologiczna, dotycząca wszystkich gatunków roślin i zwierząt, mikroorganizmów, zmienności genetycznej w obrębie gatunków oraz różnorodności ekosystemów.
Już w 1992 roku 154 kraje podpisały podczas konferencji UNCED w Rio de Janeiro Konwencję o różnorodności – międzynarodowy dokument najwyższej rangi, który wyznacza cele lokalnej i międzynarodowej polityki. Naukowcy szacowali wówczas, że bez wsparcia rządów państw i przy lekceważeniu umów międzynarodowych do 2020 roku może wyginąć ponad 20% wszystkich żyjących na Ziemi gatunków.
Współczesne trendy w rolnictwie i leśnictwie prowadzą do degradacji gatunków i ekosystemów. Potwierdzeniem tego jest fakt, że niegdyś w Indiach uprawiano 30 000 odmian ryżu, a teraz z uwagi na użyteczność konsumpcyjną zachowało się ich zaledwie 10%. Nie inaczej jest w innych krajach, co prowadzi do zachwiania podstawowych funkcji ekologicznych rolnictwa.
Bioróżnorodność, przeciwdziałając erozji, wywiera pozytywny wpływ na cały ekosystem, w tym na mikrofaunę glebową. W ostatnich latach pojawił się poważny problem redukcji populacji pszczół, co odbija się negatywnie na światowym rolnictwie i wielkości zbiorów. Wsparcie rolnictwa powinno rozpocząć się właśnie od rozwoju gospodarstw bioróżnorodnych, które mogą zaradzić takim problemom.
Różnorodność zbawienna dla rolnictwa
Budowanie gospodarstw rolnych bioróżnorodnych to element niezbędny dla przeciwdziałania jałowieniu gleb i zmniejszaniu się upraw. Wzbogacanie rolnictwa powinno polegać na rozwijaniu różnorodności biologicznej, co można osiągnąć na przykład przez zakładanie siedlisk lub usuwanie chwastów ze skraju pola i sadzenie na ich miejsce roślin kwitnących w celu przyciągnięcia owadów zapylających. Pasy roślinności i upraw pozwolą na dostarczenie pożywienia dzikim ptakom, które żywią się owadami mogącymi zniszczyć plony.
Takie działania przynoszą oczekiwane rezultaty, co potwierdza badanie wykonane w 2012 roku na zlecenie koncernu BASF w miejscowości Pągów w województwie opolskim. Celem projektu była ostateczna ocena, czy wykorzystanie w gospodarstwie rolnym mieszanek roślin kwitnących pozwoli przywabić organizmy pożyteczne. W wyniku przeprowadzonych obserwacji stwierdzono, że różnorodność przywabia pszczoły miodne i dziko żyjące, a także trzmiele i owady drapieżne, które pozwalają na walkę ze szkodnikami roślin w całkowicie ekologiczny sposób, bez konieczności sięgania po toksyczne insektycydy. Co więcej, taki eksperyment z bioróżnorodnością gospodarstwa doprowadził do rozprzestrzeniania się pożytecznych organizmów na sąsiednie uprawy. Można zatem uznać, że mieszanka kwitnących roślin jest ważnym elementem infrastruktury ekologicznej gospodarstwa.
bioroznorodnosc jest potrzebna nie tylko na polach ale i w miastach; w ogrodkach i na dzialkach krotko przycinana trawa i kilka iglakow to za malo dla zycia owadow; ptakow