Zatrucia grzybami wciąż groźne
Ekologia.pl Środowisko Przyroda Zatrucia grzybami wciąż groźne

Zatrucia grzybami wciąż groźne

Fot.: Muchomor sromotnikowy (boaedon.pl)
Fot.: Muchomor sromotnikowy (boaedon.pl)

W Polsce zatruciu grzybami ulega od kilkuset do tysiąca osób rocznie, umiera coraz mniej, ale wciąż są pojedyncze przypadki. Sanepid i lekarze ostrzegają, że najczęściej ofiarami zatruć padają osoby, którym wydaje się, że dobrze znają się na grzybach.

Ekologia.pl
4.6/5 - (15 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ja jadam blaszkowe czubajki kanie, muchomory czerwieniejące, mleczaje np rydze, jodłowe, sosnowe, i wiele innych blaszkowych które są bardzo smaczne. Jak można pomylic sromotnikowego z np kanią?

“Grzyby, które mają na spodzie kapelusza blaszki, trzeba bezwzględnie wyrzucić”
No i dzięki podobnym poradom w ubiegłym roku najadłem się kani a może i innych czubajek jak nigdy przedtem. Wystarczyło po robocie wsiąść w kibel Kolei Mazowieckich i pochodzić niedaleko przystanku kolejowego w Zalesiu Górnym. Nikt ich nie zbierał.

Witam mam 17 lat i nie znam się na grzybach zbytnio i nie orientuje się na temat zatruć a pytanie mam mianowicie na temat zatrucia się grzybami trującymi czy żeby się zatruć grzybami trującymi czeba je spożyć?? Jeśli nie zjadlem grzybów trujących to czy mogłem sie zatruć nimi ??z góry dziekuje za odpowiedz dodam iz jestem wrażliwy i wszytko do siebie dobieram proszę o normalne odpowiedzi dziękuje

Zarodniki niektórych grzybów trujących, np. muchomora sromotnikowego mogą wywołać zatrucie. Lepiej więc rozpoznać go już w lesie, niż wkładać do koszyka wraz z grzybami jadalnymi aby rozpoznać dopiero w domu.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!