Garść pistacji dziennie dla naszego serca
Dzięki wielu tym składnikom mają silne właściwości przeciwutleniające istotne w procesach miażdżycowych. W badaniach wykazano korzystne działanie tych substancji zawartych w pistacjach na serce poprzez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Stwierdzono, że w grupie spożywającej średnio 67 gramów orzechów pistacjowych dziennie poziom trójglicerydów uległ redukcji o ponad 10 proc. Natomiast poziom cholesterolu zmniejszał się w zależności od diety badanych osób.
Największą różnicę zanotowano u osób stosujących typowo zachodni sposób odżywiania – spadek całkowitego poziomu cholesterolu wynosił 7,4 proc., a cholesterolu LDL– 9,6 proc. U zwolenników diety niskotłuszczowej i śródziemnomorskiej było to odpowiednio 4,1 proc. i 6 proc.
pistacje są super, ale ich cena już nie :(