Garść pistacji dziennie dla naszego serca
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Garść pistacji dziennie dla naszego serca

Garść pistacji dziennie dla naszego serca

Orzechy pistacjowe, fot.  Andrew Butko/ Wikipedia CC
Orzechy pistacjowe, fot. Andrew Butko/ Wikipedia CC
Czy warto jeść pistacje? Oczywiście, że warto! Pistacje są cennym źródłem witamin i związków mineralnych jak również wielu fitoskładników. Cechują się wysoką zawartością potasu, zawierają  karotenoidy, np. luteinę i zeaksantynę.

Dzięki wielu tym składnikom mają silne właściwości przeciwutleniające istotne w procesach miażdżycowych. W badaniach wykazano korzystne działanie tych substancji zawartych w pistacjach na serce poprzez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Stwierdzono, że w grupie spożywającej średnio 67 gramów orzechów pistacjowych dziennie poziom trójglicerydów uległ redukcji o ponad 10 proc. Natomiast poziom cholesterolu zmniejszał się w zależności od diety badanych osób.

Największą różnicę zanotowano u osób stosujących typowo zachodni sposób odżywiania – spadek całkowitego poziomu cholesterolu wynosił 7,4 proc., a cholesterolu LDL– 9,6 proc. U zwolenników diety niskotłuszczowej i śródziemnomorskiej było to odpowiednio 4,1 proc. i 6 proc.

Źródło: Instytut żywności i Żywienia
4.9/5 - (7 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

pistacje są super, ale ich cena już nie :(

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!