Zrób lemoniadę z… chwastów! Przepisy na napoje z mniszka, bzu i krwawnika - Ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Kuchnia Zrób lemoniadę z… chwastów! Przepisy na napoje z mniszka, bzu i krwawnika

Zrób lemoniadę z… chwastów! Przepisy na napoje z mniszka, bzu i krwawnika

Lato to okres wzmożonego pragnienia, a lekarze przekonują, że uleganie zachciankom w tym zakresie popłaca – zwiększony bilans wodny ogranicza ryzyko udaru cieplnego i zapewnia potrzebną na wakacjach energię. Co jednak pić? Oprócz wody świetnym pomysłem są domowe lemoniady, które można przygotować na bazie… rosnących przy drodze chwastów. Na zdrowie!

Jak zrobić lemoniadę z chwastów?

valeriygoncharukphoto/envato
Spis treści

Lemoniada z mniszka

Zwany popularnie mleczem, a po przekwitnięciu dmuchawcem, mniszek lekarski jest w rzeczywistości ucieleśnieniem marzeń zielarza – od korzenia po kwiecie. Bogaty w witaminy (w szczególności K i D) i minerały, polecany jest przede wszystkim dla pięknej skóry, lepszej odporności i zdrowszego serca.

Lemoniada z mniszka zasmakuje nawet dzieciom i będzie wspaniałą ozdobą letniego stołu. Pamiętaj, aby przygotować ją co najmniej dzień wcześniej – dłuższy okres „dojrzewania”, to lepszy aromat i więcej związków aktywnych.

Składniki:

  • 1 litr kwiatów mniszka
  • 10 całych roślin
  • 8 cytryn
  • 8 szklanek wody
  • ½ szklanki miodu

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z wszystkich cytryn i dodaj do niego szklankę wrzątku oraz miód – wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia. Dodaj umyte i pokrojone rośliny mniszka oraz kwiaty. Dolej 7 szklanek wody i przełóż całą mieszankę w zamkniętym słoju lub dzbanie do lodówki. Pozostaw na 1-3 dni, a następnie odcedź i podawaj z lodem.

Lemoniada z mniszka lekarskiego

Do przygotowania lemoniady wykorzystasz całe rośliny, fot. seyfutdinovaolga/envato

Pachnąca bzowa lemoniada

Bzy, które porastają pobocza, to jeden z najpiękniejszych majowych widoków. Mało kto wie, że upajające zapachem kwiaty można zbierać nie tylko na bukiety, ale i wspaniały napój. Jego przygotowanie to wspaniała przygoda, która spodoba się dzieciom – gotowa lemoniada w magiczny sposób zmienia kolor, a na dodatek smakuje niebiańsko.

Zbierając kwiaty warto jednak pamiętać, aby wybierać krzewy położone jak najdalej od ulicy. Niestety, spaliny samochodowe są bogate w toksyczne związki i metale ciężkie, których zdecydowanie nie warto nalewać do szklanek.

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów bzu obranych z gałęzi
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody
  • 3 cytryny

Przygotowanie:

Umyte kwiaty przełóż do garnka i dodaj 1 szklankę wody i 1 szklankę cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1 minuty. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przecedź. Taki syrop możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Aby przygotować lemoniadę, połącz w dzbanku 3 szklanki wody i sok z 3 cytryn. Dolej syrop mieszając i podziwiaj, jak napój zmienia kolor. Podawaj z plasterkiem cytryny.

Na lemoniadę bzową należy zbierać kwiaty w pełnym rozkwicie

Na lemoniadę bzową należy zbierać kwiaty w pełnym rozkwicie, fot. maslovavalentina/envato

Letni napój z krwawnika

Krwawnik, jak sama nazwa wskazuje, w medycynie ludowej był tradycyjnie stosowany jako środek ściągający na rany, a także lek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Współczesne badania potwierdzają, że uroczy chwast o baldachowatych kwiatach jest doskonałym źródłem flawonoidów oraz dobroczynnych związków aromatycznych. Naukowcy dowiedli, że może leczyć wrzody żołądkowe, przeciwdziałać cukrzycy  oraz chronić przed wolnymi rodnikami.

Z krwawnika można przyrządzać lecznicze herbaty, ale latem świeże ziele warto wykorzystać do produkcji domowej lemoniady. Jej smak jest bardzo oryginalny – słodki z lekką nutą goryczy – i na pewno spodoba się amatorom bardziej wykwintnych napojów.

Składniki:

  • ¼ szklanki kwiatów krwawnika
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 szklanki wody mineralnej gazowanej

Przygotowanie:

Kwiaty dokładnie opłucz dokładnie i oddziel koszyczki od pędów. Wodę z cukrem zagotuj, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia. Następnie dosyp kwiaty krwawnika, wymieszaj i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po odcedzeniu syrop może stać w lodówce jeszcze 3 tygodnie. Aby przyrządzić lemoniadę, połącz go z wodą mineralną w preferowanej proporcji.

Kwiaty krwawnika to pospolity chwast i cenne ziele

Kwiaty krwawnika to pospolity chwast i cenne ziele, fot. MPPLLC45/envato

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Zdrowotny charakter niektórych chwastów, np. mniszków, rumianku czy skrzypu, nikogo już nie dziwi. Są jednak wokół nas pospolite rośliny, które trudno podejrzewać o walory lecznicze. A jednak! Powszechna, wszędobylska i nielubiana przez ogrodników czerwona koniczna to zioło w szczególności polecane kobietom w okresie menopauzy, cierpiącym z powodu uderzeń gorąca i słabnących kości.

Zamiast kupować nietanie ekstrakty w sklepach ze zdrową żywnością, czerwoną koniczynę można zebrać praktycznie wszędzie i szybkim sposobem zmienić w orzeźwiający tonik, który dodatkowo dba o zdrowie serca i pomaga zachować młodość.

Składniki:

  • 3 szklanki kwiatów czerwonej koniczyny
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka soku z cytryny
  • 6-8 łyżek miodu

Przygotowanie:

Połącz w garnku oczyszczone kwiaty koniczyny i 1 l wody. Zagotuj i duś na małym ogniu ok. 5 minut. Przecedź odwar i dodaj miód oraz sok z cytryny. Przed podaniem lemoniadę dobrze schłodź w lodówce.

Kwiaty czerwonej koniczyny

Kwiaty czerwonej koniczyny, fot. Sonyachny/envato

Woda, sok z cytryny i miód lub cukier to trio, które pozwoli zmienić w pyszny napój wiele innych cennych ziół – od lawendy, rumianku i mięty po powszechną w polskich lasach gwiazdnicę pospolitą. Możliwość samodzielnego dozowania poziomu słodkości oraz brak jakichkolwiek sztucznych słodzików oraz substancji konserwujących i barwiących to w dzisiejszych czasach nie lada luksus. Zwłaszcza dzieciom domowe lemoniady mogą z powodzeniem zastąpić słodzone napoje z supermarketów. Dzięki szczodrości Matki Natury można rozwinąć lemoniadowy kalendarz od maja do co najmniej września – nigdy się nie nudząc!


Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.

Bibliografia
  1. “11 Health benefits of dandelion” Jenna Fletcher, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083, 28/07/2025;
  2. “How To Make Dandelion Lemonade” Sarah Buckley, https://frolicandfare.com/dandelion-lemonade/, 28/07/2025;
  3. “Lilac lemonade” Flouring Kitchen, https://flouringkitchen.com/lilac-lemonade/, 28/07/2025;
  4. “A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea” S. Saeidnia i in., https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3232110/, 28/07/2025;
  5. “Grow It, Make It: Yarrow Syrup Summer Spritz” Dine Design, https://dinexdesign.com/blog/yarrow-syrup-summer-spritz, 28/07/2025;
  6. “What Is Red Clover?” Ross Phan, https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-red-clover-89577, 28/07/2025;
  7. “Freshly Foraged Red Clover Lemonade” Amity Hook-Sopko;
3.7/5 - (6 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!