Przepis na jesienny odświeżacz powietrza | ekologia.pl
Ekologia.pl Dom i ogród Ekologiczny dom Przepis na jesienny odświeżacz powietrza

Przepis na jesienny odświeżacz powietrza

Panujące na zewnątrz coraz niższe temperatury i kapryśna pogoda sprawiają, że wielu osobom jesień kojarzy się wyłącznie z chandrą. Ta pora roku oznacza jednak nie tylko słotę. Jest przede wszystkim czasem pięknych barw i zapachów, które warto docenić. Widoki za oknem potrafią wyglądać bajkowo, co sprawia, że przebywanie w domu pod kocem z ulubioną książką staje się przyjemniejsze. Co więcej – jesień to czas korzennych, przyprawowych aromatów, którymi możemy się o tej porze roku upajać do woli. W jaki sposób możemy sprawić, aby w naszym domu zapachniało jesienią?

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Pięknie pachnące mieszkanie cechuje miła, ciepła atmosfera, w której można się łatwo zrelaksować. Samodzielne przygotowanie jesiennego odświeżacza powietrza powinno nam sprawić wiele radości i satysfakcji. Domowe potpourri, czyli aromatyczna mieszanka suszonych kwiatów i fragmentów roślin, nie tylko intensywnie pachnie, lecz także przyciąga wzrok niebanalną kompozycją kształtów i kolorów.

Zapach jesieni zamknięty w słoiku

Aby uzyskać w domu prawdziwie jesienną aurę, powinniśmy zmieszać ze sobą następujące składniki:

  • suszona skórka pomarańczowa
  • suszone plasterki jabłka
  • orzechy laskowe
  • 4 laski cynamonu
  • całe goździki
  • suszone owoce dzikiej róży
  • suszone owoce jałowca
  • szyszki
  • liście laurowe

Następnie umieszczamy wszystkie składniki w czystym litrowym słoiku i dodajemy do środka po kilka kropel olejku goździkowego, cynamonowego, pomarańczowego i sosnowego, po czym energicznie potrząsamy zawartością. Tak przygotowaną mieszankę możemy podzielić na porcje i umieścić w ozdobnych porcelanowych miseczkach we wszystkich pomieszczeniach w mieszkaniu. Dzięki temu zyskamy w domu nie tylko piękny, w 100% naturalny zapach, lecz także własnoręcznie wykonany element dekoracyjny utrzymany w barwach jesieni.

 

4.7/5 - (13 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments