Jak zrobić granolę w domu? | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Przepisy na domową granolę

Przepisy na domową granolę

Granola to zdaniem wielu lepszy sposób na muesli. Zapieczone, chrupiące płatki śniadaniowe możesz przygotować samodzielnie w domu, dbając o jakość składników i ulubione nuty smakowe. Własnoręczne przygotowanie granoli nie zajmuje wiele czasu, a jednorazowa porcja starcza na kilka tygodni. Daj się zainspirować najciekawszymi przepisami.

Jak zrobić granolę

Domowa granola to doskonały pomysł na śniadanie, fot. Svitlana Sokolova/Shutterstock
Spis treści

W przeciwieństwie do komercyjnych płatków śniadaniowych domowa granola jest zwykle mniej kaloryczna i bogatsza w składniki odżywcze. Jej walory zdrowotne zależą oczywiście od wybranych składników i proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczów. Im mniej cukrów wykorzystamy, tym lepiej dla organizmu!

Oto pięć pomysłów na domową granolę – znajdź wariant, który odpowiada Ci najbardziej albo wypróbuj wszystkie po kolei.

Klasyczna granola owocowo-orzechowa

Podstawowy i najbardziej lubiany wariant granoli łączy słodycz suszonych owoców z chrupkością orzechów. Składniki łatwo znaleźć w większości domowych spiżarni i nie są one przesadnie drogie.

Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki żurawin
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 170°C. W dużej misie wymieszaj płatki owsiane, pokrojone orzechy i sól. Dodaj oliwę, rozpuszczony miód oraz esencję. Dokładnie wymieszaj, po czym wyłóż mieszanką na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika pozwól granoli ostygnąć. Rozdrobnij ją na mniejsze kawałki i wymieszaj z suszonymi owocami.

 

Klasyczna granola z orzechami

Klasyczna granola z orzechami i suszonymi owocami, fot. Katarzyna Hurova/Shutterstock

Proteinowa granola

Idealna dla wegan i wegetarian, którym brakuje źródeł białka w diecie, ale także dla sportowców marzących o rozwoju tkanki mięśniowej. Śniadaniowa granola oparta na orzechach i nasionach dostarcza organizmowi cennych aminokwasów, a dodatkowo przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych. Jest mniej słodka niż inne typy granoli.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki nasion konopnych
  • ½ szklanki pestek z dyni
  • ½ szklanki orzechów ziemnych
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • ½ szklanki dowolnych orzechów
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ½ szklanki proteiny w proszku
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie w dużej misie. Miód wymieszaj z oliwą i dolej do płatków. Zamieszaj i wyłóż granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (idealnie w jednej warstwie). Zapiekaj ok. 30 min. W temperaturze 160°C. Przed podaniem przestudź.

 

Proteinowa granola zawiera orzechy i nasiona

Proteinowa granola zawiera orzechy i nasiona, fot. Oksana Mizina/Shutterstock

Tropikalna granola

Egzotyczny pomysł na granolę, który wykorzystuje tropikalne owoce, olej kokosowy oraz orzechy z odległych krajów. Przepis nie jest najtańszy, ale doskonale urozmaica śniadaniowe menu i jednocześnie przemyca do diety sporo błonnika oraz cenne polifenole.

Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki chipsów bananowych
  • ½ szklanki płatków kokosowych (nie wiórków!)
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 1/3 szklanki suszonego ananasa
  • ½ szklanki suszonego mango
  • 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½  szklanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Nagrzej piekarniki do 150°C. Rozpuść olej kokosowy i połącz go z syropem. Skórkę pomarańczową rozetrzyj palcami z cukrem. W dużej misie wymieszaj płatki, orzechy, sól oraz cukier z pomarańczą i dolej olej z syropem. Całość wymieszaj, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 40 minut, kilka razy mieszając. Po ostudzeniu połącz z suszonymi owocami i kokosem.

 

Przepis na tropikalną granolę

Tropikalna granola, fot. Anna Puzatykh/Shutterstock

Korzenna granola

Poczciwa granola wzbogacona o korzenne przyprawy, które rozgrzewają, poprawiają apetyt i wspierają odporność. Propozycja idealna zwłaszcza na okres jesienno-zimowy.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ½ szklanki masła migdałowego
  • 8 łyżeczek cynamonu
  • 5 łyżeczek mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka wybranych orzechów
  • ½ szklanki pestek z dyni

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misie, a następnie dodaj do nich syrop rozmiksowany z masłem orzechowym. Całość wyłóż na blachę nakrytą papierem do pieczenia i zapiekaj ok. 25 min. w temp. 160°C.

 

Przepis na granolę z przyprawami

Granola z korzennymi przyprawami, fot. I and S Walker/Shutterstock

Czekoladowa granola z solą morską

Jak przemycić płatki owsiane dzieciom i niejadkom? Czekoladowa granola łączy wspaniały kakaowy smak z dużą ilością błonnika i minerałów oraz porządną dawką energii na cały dzień.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki nerkowców
  • 2 łyżki nasionek chia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki kakao
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki wybranego syropu (z agawy/klonowego)
  • ½ szklanki czekolady deserowej pokrojonej na kawałki

Przygotowanie:

Płatki owsiane połącz w mikserze z orzechami, chia, cukrem, solą i kakao – kilka razy wymieszaj pulsacyjnie. W garnku rozgrzej olej kokosowy z syropem i dodaj do mieszanki w mikserze. Jeszcze kilka razy miksuj pulsacyjnie. Na koniec wyłóż całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj ok. 20-25 min. w temp. 170°C.  Po ostudzeniu granolę wymieszaj z czekoladą.

 

Czekolada granola

Czekoladowa granola, fot. Lika Mostova/Shutterstock

Naturalnie, znając sposób przygotowania granoli, możesz komponować własne przepisy, zmieniając lub rozszerzając listę składników. Oprócz wspomnianych wyżej dodatków smakowych w grę wchodzą również m.in. orzechy makadamia, pistacje, suszone wiśnie, morela, figi czy daktyle.

Domowa granola – pytania i odpowiedzi

Co to jest granola?

Granola to płatki owsiane z dodatkami, olejem i słodzikiem, zapiekane w piekarniku do krucha.

Jak jeść granolę?

Granolę podaje się z mlekiem lub jogurtem i owocami. Niektórzy lubią tez ją chrupać jako samoistną przekąskę.

Ile kalorii ma granola?

Standardowa porcja ½ szklanki domowej granoli zawiera od 200 do 370 kcal.

 

Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia
  1. „The Very Best Granola” Kathryne Taylor, https://cookieandkate.com/healthy-granola-recipe/, 29/05/2024;
  2. “Healthy Granola” Lauren Allen, https://tastesbetterfromscratch.com/granola/, 29/05/2024;
  3. “HIGH PROTEIN HOMEMADE GRANOLA” Liz Della Croce, https://thelemonbowl.com/high-protein-homemade-granola/, 29/05/2024;
  4. “How To Make Granola” Meghan Splawn, https://www.thekitchn.com/granola-recipe-258376, 29/05/2024;
  5. “CHAI SPICED GRANOLA” Lisa Bryan, https://downshiftology.com/recipes/chai-spiced-granola/, 29/05/2024;
5/5 - (1 vote)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!