Przepisy na domową granolę
Granola to zdaniem wielu lepszy sposób na muesli. Zapieczone, chrupiące płatki śniadaniowe możesz przygotować samodzielnie w domu, dbając o jakość składników i ulubione nuty smakowe. Własnoręczne przygotowanie granoli nie zajmuje wiele czasu, a jednorazowa porcja starcza na kilka tygodni. Daj się zainspirować najciekawszymi przepisami.
W przeciwieństwie do komercyjnych płatków śniadaniowych domowa granola jest zwykle mniej kaloryczna i bogatsza w składniki odżywcze. Jej walory zdrowotne zależą oczywiście od wybranych składników i proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczów. Im mniej cukrów wykorzystamy, tym lepiej dla organizmu!
Oto pięć pomysłów na domową granolę – znajdź wariant, który odpowiada Ci najbardziej albo wypróbuj wszystkie po kolei.
Klasyczna granola owocowo-orzechowa
Podstawowy i najbardziej lubiany wariant granoli łączy słodycz suszonych owoców z chrupkością orzechów. Składniki łatwo znaleźć w większości domowych spiżarni i nie są one przesadnie drogie.
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki żurawin
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 170°C. W dużej misie wymieszaj płatki owsiane, pokrojone orzechy i sól. Dodaj oliwę, rozpuszczony miód oraz esencję. Dokładnie wymieszaj, po czym wyłóż mieszanką na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika pozwól granoli ostygnąć. Rozdrobnij ją na mniejsze kawałki i wymieszaj z suszonymi owocami.

Klasyczna granola z orzechami i suszonymi owocami, fot. Katarzyna Hurova/Shutterstock
Proteinowa granola
Idealna dla wegan i wegetarian, którym brakuje źródeł białka w diecie, ale także dla sportowców marzących o rozwoju tkanki mięśniowej. Śniadaniowa granola oparta na orzechach i nasionach dostarcza organizmowi cennych aminokwasów, a dodatkowo przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych. Jest mniej słodka niż inne typy granoli.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki nasion konopnych
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ szklanki orzechów ziemnych
- ½ szklanki nasion słonecznika
- ½ szklanki dowolnych orzechów
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- ½ szklanki proteiny w proszku
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie w dużej misie. Miód wymieszaj z oliwą i dolej do płatków. Zamieszaj i wyłóż granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (idealnie w jednej warstwie). Zapiekaj ok. 30 min. W temperaturze 160°C. Przed podaniem przestudź.

Proteinowa granola zawiera orzechy i nasiona, fot. Oksana Mizina/Shutterstock
Tropikalna granola
Egzotyczny pomysł na granolę, który wykorzystuje tropikalne owoce, olej kokosowy oraz orzechy z odległych krajów. Przepis nie jest najtańszy, ale doskonale urozmaica śniadaniowe menu i jednocześnie przemyca do diety sporo błonnika oraz cenne polifenole.
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki chipsów bananowych
- ½ szklanki płatków kokosowych (nie wiórków!)
- 1 szklanka orzechów pekan
- 1/3 szklanki suszonego ananasa
- ½ szklanki suszonego mango
- 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- 2 łyżki brązowego cukru
- ½ szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Nagrzej piekarniki do 150°C. Rozpuść olej kokosowy i połącz go z syropem. Skórkę pomarańczową rozetrzyj palcami z cukrem. W dużej misie wymieszaj płatki, orzechy, sól oraz cukier z pomarańczą i dolej olej z syropem. Całość wymieszaj, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 40 minut, kilka razy mieszając. Po ostudzeniu połącz z suszonymi owocami i kokosem.

Tropikalna granola, fot. Anna Puzatykh/Shutterstock
Korzenna granola
Poczciwa granola wzbogacona o korzenne przyprawy, które rozgrzewają, poprawiają apetyt i wspierają odporność. Propozycja idealna zwłaszcza na okres jesienno-zimowy.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki syropu klonowego
- ½ szklanki masła migdałowego
- 8 łyżeczek cynamonu
- 5 łyżeczek mielonego imbiru
- 2 łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka wybranych orzechów
- ½ szklanki pestek z dyni
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misie, a następnie dodaj do nich syrop rozmiksowany z masłem orzechowym. Całość wyłóż na blachę nakrytą papierem do pieczenia i zapiekaj ok. 25 min. w temp. 160°C.

Granola z korzennymi przyprawami, fot. I and S Walker/Shutterstock
Czekoladowa granola z solą morską
Jak przemycić płatki owsiane dzieciom i niejadkom? Czekoladowa granola łączy wspaniały kakaowy smak z dużą ilością błonnika i minerałów oraz porządną dawką energii na cały dzień.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki nerkowców
- 2 łyżki nasionek chia
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki kakao
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- ½ szklanki wybranego syropu (z agawy/klonowego)
- ½ szklanki czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
Przygotowanie:
Płatki owsiane połącz w mikserze z orzechami, chia, cukrem, solą i kakao – kilka razy wymieszaj pulsacyjnie. W garnku rozgrzej olej kokosowy z syropem i dodaj do mieszanki w mikserze. Jeszcze kilka razy miksuj pulsacyjnie. Na koniec wyłóż całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj ok. 20-25 min. w temp. 170°C. Po ostudzeniu granolę wymieszaj z czekoladą.

Czekoladowa granola, fot. Lika Mostova/Shutterstock
Naturalnie, znając sposób przygotowania granoli, możesz komponować własne przepisy, zmieniając lub rozszerzając listę składników. Oprócz wspomnianych wyżej dodatków smakowych w grę wchodzą również m.in. orzechy makadamia, pistacje, suszone wiśnie, morela, figi czy daktyle.
Domowa granola – pytania i odpowiedzi
Co to jest granola?
Granola to płatki owsiane z dodatkami, olejem i słodzikiem, zapiekane w piekarniku do krucha.
Jak jeść granolę?
Granolę podaje się z mlekiem lub jogurtem i owocami. Niektórzy lubią tez ją chrupać jako samoistną przekąskę.
Ile kalorii ma granola?
Standardowa porcja ½ szklanki domowej granoli zawiera od 200 do 370 kcal.
{
"@context": "https://schema.org",
"@type": "FAQPage",
"mainEntity": [{
"@type": "Question",
"name": "Co to jest granola?",
"acceptedAnswer": {
"@type": "Answer",
"text": "Granola to płatki owsiane z dodatkami, olejem i słodzikiem, zapiekane w piekarniku do krucha."
}
},{
"@type": "Question",
"name": "Jak jeść granolę?",
"acceptedAnswer": {
"@type": "Answer",
"text": "Granolę podaje się z mlekiem lub jogurtem i owocami. Niektórzy lubią tez ją chrupać jako samoistną przekąskę."
}
},{
"@type": "Question",
"name": "Ile kalorii ma granola?",
"acceptedAnswer": {
"@type": "Answer",
"text": "Standardowa porcja ½ szklanki domowej granoli zawiera od 200 do 370 kcal."
}
}]
}
- „The Very Best Granola” Kathryne Taylor, https://cookieandkate.com/healthy-granola-recipe/, 29/05/2024;
- “Healthy Granola” Lauren Allen, https://tastesbetterfromscratch.com/granola/, 29/05/2024;
- “HIGH PROTEIN HOMEMADE GRANOLA” Liz Della Croce, https://thelemonbowl.com/high-protein-homemade-granola/, 29/05/2024;
- “How To Make Granola” Meghan Splawn, https://www.thekitchn.com/granola-recipe-258376, 29/05/2024;
- “CHAI SPICED GRANOLA” Lisa Bryan, https://downshiftology.com/recipes/chai-spiced-granola/, 29/05/2024;





