Produkty regionalne w Polsce. Żywność tradycyjna i regionalna
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Rośnie zainteresowanie regionalnymi produktami

Rośnie zainteresowanie regionalnymi produktami

Technika pieczenia sękacza, By Przemysław Wierzbowski (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Technika pieczenia sękacza, By Przemysław Wierzbowski (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Kartacze, sękacz sejneński czyli bankuchen, kindziuk z Puńska, kołduny i chołodziec litewski, zalewajka świętokrzyska, dzionie rakowskie, prazoki, chmielnicka gęś pieczona, placek spod kamienia czy kugiel z Czermna, śliwowica zwana mirabelką czy mrowisko − W ciągu ostatniego roku o 17 proc. wzrosła liczba regionalnych przysmaków. Lawinowo też rośnie liczba konsumentów, którzy interesują się żywnością regionalną.

Lista produktów tradycyjnych w Polsce liczy już ponad 1200 wyrobów, co oznacza wzrost o ponad 17 proc. w porównaniu z rokiem 2013. Gdzie znajdziemy najwięcej tego typu produktów? W województwie podkarpackim −  154; pomorskim i śląskim (po 136) oraz w lubelskim i małopolskim (odpowiednio 114 i 106 wyrobów).

Jak można trafić na listę produktów tradycyjnych? Na listę wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Są wśród nich m.in. wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy. Raz w roku takie produkty są prezentowane w Warszawie podczas Targów Regionalia, gdzie można w jednym miejscu spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów Polski i innych krajów. W tym roku wydarzenie to odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska.

− Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. W efekcie, jak widać po liście tradycyjnych artykułów, tego typu wyrobów przybywa. W ubiegłym roku na Targach Regionalia gościliśmy ponad 200 wystawców z różnych części Polski. Wśród osób z branży i 25 tys. warszawiaków, którzy uczestniczyli w wydarzeniu, mogli prezentować walory swoich produktów promując przy okazji bogactwo kulinarne regionów – zauważa Bartosz Sosnowski, prezes zarządu Międzynarodowych Targów Polska, organizatora Targów Regionalia.

Południe z tradycją

Pod kątem bogactwa tradycyjnych produktów prym wiodą południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw z tych regionów: podkarpackiego, śląskiego, lubelskiego i małopolskiego stanowią bowiem aż 42 proc. wszystkich artykułów wpisanych na listę. Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się w północnej części kraju. Województwa warmińsko-mazurskie i zachodnio-pomorskie, z 25 produktami każde, plasują się w ostatniej trójce pod względem liczby tradycyjnych wyrobów. Na północy wyróżnia się jedynie pomorskie, z którego na listę wpisanych zostało aż 136 artykułów. W ubiegłym roku to właśnie ten region zajmował pierwsze miejsce pod względem liczby tradycyjnych produktów, obecnie ustąpił natomiast pola województwu podkarpackiemu i uplasował się tuż za liderem ex aequo z woj. śląskim.

Najmniej tego typu specjałów (24) znajduje się z kolei w Lubuskiem. Tu jednak liczba wyrobów zgłoszonych na listę w ciągu roku prawie się podwoiła, notując wzrost na poziomie 85 proc.. Bardzo dynamicznie rozwija się również małopolskie, gdzie w 2013 roku zanotowano 66 artykułów wytwarzanych z pokolenia na pokolenie, a aktualnie jest ich już ponad 100. Listę tradycyjnych produktów prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z marszałkami województw.

− Obok tradycji na Targach Regionalia w tym roku szczególnie silnie chcemy promować ekologię. Będzie to okazja, by lepiej poznać różnice między tego typu wyrobami. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, że produkt ekologiczny nie znaczy to samo co tradycyjny. W wyrobach eko kluczem są ekologiczne metody produkcji. Do ich wytwarzania nie stosuje się chemii, ale tylko naturalne środki. W drugiej kategorii, jak sama nazwa wskazuje, pierwsze skrzypce grają tradycyjne metody wykorzystywane do produkcji oraz tradycyjny skład – tłumaczy Bartosz Sosnowski.

Tradycja z ekologią

Przez trzy dni Targów Regionalia producenci i dystrybutorzy produktów eko i tradycyjnych zaprezentują szeroką ofertę artykułów naturalnych, organicznych, miodów i wyrobów mleczarskich, a także win czy browarów regionalnych.  Nie zabraknie też propozycji artykułów rzemieślniczych, z drewna, ale też ręcznie robionej biżuterii, mody inspirowanej folklorem oraz naturalnych kosmetyków. Targom towarzyszyć będą rozmaite atrakcje, w tym smakowite degustacje lokalnych specjałów, pokazy gotowania i konkursy. Wydarzenie odbędzie się w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Równolegle organizowane będą Targi Agroturystyka promujące zalety wypoczynku na łonie natury. W ramach tego wydarzenia swoje oferty zaprezentują gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne, jak też kwatery prywatne i pokoje gościnne. Po raz kolejny w sąsiadującej hali odbędą się również Targi LATO.

Targi Regionalia organizowane są we współpracy ze znakomitymi patronami. Patronat honorowy nad tegoroczną edycją objęli: Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.targiregionalia.pl.

4.9/5 - (17 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

I bardzo dobrze, że zainteresowanie rośnie :) Mamy godne polecenia i spróbowania produkty. W Wejherowie napotkałam delikatesy MadeinKaszebe, które mają w swojej ofercie właśnie produkty regionalne, ale nie tylko. Takie miejsca powinny powstawać :)

Teraz wraca zapotrzebowanie na tradycyjne produkty, biżuteria, meble, ubrania mają duszę, w przeciwieństwie do tych z supermarketu:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!