Drastyczny spadek liczby zwierząt hodowlanych w Europie – czy to koniec ery mięsa?
Raport opublikowany przez Eurostat, pokazuje, że w latach 2003–2023 nastąpił duży spadek populacji niektórych zwierząt hodowlanych. Liczba owiec i kóz spadła najbardziej, bo aż o 22 procent. Liczba świń spadła o prawie 15 procent, podczas gdy liczba krów hodowanych na mięso spadła o dziewięć procent.

Spadek produkcji mięsa wieprzowego jest zauważalny ze względu na historycznie dużą ilość produkowaną w Europie, szczególnie w Hiszpanii, Niemczech, Danii i Holandii. Osiągnęła szczyt w 2021 r., wynosząc 23,4 miliona ton, ale spadła o 11,8 procent w 2023 r. — najniższy poziom produkcji w ciągu 15 lat prowadzenia rejestrów Eurostatu.
Z kolei produkcja mięsa z kurczaków wzrosła o 2,3% w latach 2022–2023. Obecnie Unia Europejska produkuje o 3,5 miliona ton więcej mięsa drobiowego niż w 2008 r. Największy wkład w te dane miała Polska, która odpowiada za 20,6% produkcji (2,7 mln ton), następnie Hiszpania z 12,8% (1,7 mln ton), Niemcy z 11,8% (1,6 mln ton) oraz Francja z 11,5% (1,5 mln ton).
Spożycie mięsa w Europie maleje w ostatnich latach. Badanie przeprowadzone w 2023 r. przez Good Food Institute Europe (GFI) wykazało, że połowa Europejczyków ograniczyła spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu do dwóch poprzednich lat. Głównymi motywacjami były względy zdrowotne, a następnie dobrostan zwierząt i troska o środowisko. Te trendy są również widoczne w Wielkiej Brytanii, gdzie spożycie mięsa osiągnęło rekordowo niski poziom w 2023 r.
Inny raport GFI ujawnił, że w latach 2020–2022 sprzedaż mięsa i mleka pochodzenia zwierzęcego spadła odpowiednio o 8% i 9%. W tym samym okresie sprzedaż produktów mięsnych pochodzenia roślinnego wzrosła o 21%, a sprzedaż roślinnych zamienników mleka o 20%.

Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych
Opublikowany: 24 października, 2024 | Zaktualizowany: 29 lipca, 2025
- Claire Hamlett ; "Farmed Animals Numbers Drop In Europe As Meat Production Falls "; https://plantbasednews.org/culture/ethics/meat-production-europe/; 24-10-2024;