Mleko klaczy (mleko kobyle) - produkt warty uwagi | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Zjesz lody z mleka końskiego? Ich popularność rośnie, ale produkcja budzi wątpliwości etyczne

Zjesz lody z mleka końskiego? Ich popularność rośnie, ale produkcja budzi wątpliwości etyczne

Kto nie lubi lodów? To powszechnie uwielbiany przysmak, ale ostatnie badania sugerują, że lody z mleka końskiego mogą oferować zaskakujące korzyści zdrowotne w porównaniu z tradycyjną wersją z mleka krowiego.

Czy mleko klaczy jest zdrowe?

Czy mleko klaczy jest zdrowe? Fot. envato

Polscy naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie przeprowadzili testy, aby dowiedzieć się, czy mleko końskie nadaje się do produkcji lodów. Odkryli, że lody mają odpowiednią konsystencję i wygląd, a także są o połowę mniej tłuste niż lody z mleka krowiego.

Spożywanie mleka końskiego nie jest niczym niezwykłym; wiele kultur na całym świecie używało go zamiast mleka krowiego od stuleci — wiele z nich uważa, że ​​ma ono wiele korzyści zdrowotnych. Wcześniejsze badania wykazały, że jego skład jest bliższy składowi mleka ludzkiego niż mleka krowiego i że osoby z alergią na mleko krowie mogą bezpiecznie pić mleko końskie. Mleko końskie zawiera również korzystne enzymy i białka, których nie ma w mleku krowim, i ma niższą zawartość tłuszczu. Z tego powodu naukowcy badali możliwość stosowania mleka końskiego zamiast mleka krowiego w różnych produktach spożywczych.

„Mleko klaczy jest odpowiednim surowcem do produkcji lodów jogurtowych i lodów synbiotycznych, które ze względu na unikalny skład mleka klaczy mogą być postrzegane jako wartościowa żywność funkcjonalna, przynosząca korzyści dla zdrowia konsumenta” – napisali badacze.

Dlaczego ktokolwiek miałby pić mleko klaczy? Polskie badanie wyjaśnia, że ​​ludzie stają się bardziej świadomi zdrowia i szukają żywności o wysokiej zawartości składników odżywczych. Mleko końskie mogłoby spełnić tę rolę,

A co, jeśli mleko końskie stałoby się popularne? Można zadać sobie pytanie: po co eksploatować kolejne zwierzę, skoro moglibyśmy używać pokarmów roślinnych, które już mamy?

Aby sprostać popytowi na mleko krowie, przemysł mleczarski stał się coraz bardziej intensywny i zmechanizowany. Krowy mleczne hodowano tak, aby produkowały około dwa razy więcej mleka niż 40 lat temu. Często występują przypadki zapalenia wymion, podobnie jak kulawizna, częściowo z powodu złej pielęgnacji kopyt i konieczności stania na twardych podłogach przez długi czas. Krowy rodzą cielę rocznie, aby utrzymać produkcję mleka, i muszą cierpieć, gdy ich cielęta są zabierane wkrótce po urodzeniu. Chociaż mogłyby żyć naturalnie przez 20 lat, krowy mleczne są ubijane w wieku pięciu lat, gdy przestają być produktywne. Czy naprawdę chcemy, aby konie przeżyły to samo życie? Plany rozpoczęcia hodowli ośmiornic na żywność spotkały się z powszechnym potępieniem, a wiele doniesień medialnych kwestionowało ich etyczne i środowiskowe implikacje. Tę samą perspektywę należy zastosować do koni lub innych gatunków zagrożonych przekształceniem w kolejne zwierzęta hodowlane.

 

Oceń artykuł
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Dywersyfikacja to dobry kierunek…. Najlepiej jakby białko pochodziło z kilku źródeł, i nie chodzi tylko o rośliny.