Coraz więcej Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności
Polscy konsumenci wyrzucają na śmietnik około 2 mln ton jedzenia. Do wyrzucania jedzenia przyznaje się prawie 60 proc. badanych. – wynika z najnowszych badań MillwardBrown przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności.
Co najczęściej się marnuje? Według szacunków najczęściej zdarza się nam wyrzucać pieczywo (49 proc.), owoce (39 proc.), wędliny (38 proc.), warzywa (37 proc.) oraz jogurty (33 proc.).
Dlaczego marnujemy? Najczęściej wymienianą przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych jest przegapienie terminu przydatności do spożycia (45 proc.). Poza tym przygotowujemy zbyt duże porcje posiłków, robimy zbyt duże zakupy, a do koszyka wkładamy produkty niskiej jakości, które szybko się psują. Poza tym nie wiemy, jak właściwie przechowywać żywność i jak wykorzystać resztki z obiadu.
Badania zostały przeprowadzone wśród konsumentów używających internetu w wieku 18-75 lat w październiku 2015 roku
Ekologia.pl
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ciekawostki przyrodnicze
Eko technologie
Ekologiczna żywność