Dlaczego marnujemy jedzenie?
Wędliny, pieczywo i warzywa – prawie 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać jedzenie do kosza – wynika z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. W przeliczeniu każdy z nas wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Co najczęściej ląduje w koszu i dlaczego marnujemy żywność?
Polacy najczęściej wyrzucają: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Dlaczego zdarza nam się marnować jedzenie?
38 proc. z nas przegapia termin przydatności do spożycia, 15 proc. kupuje na zapas i robi zbyt duże zakupy, 13 proc. gotuje za duże posiłki, 11 proc. źle przechowuje żywność, dla 6 proc. badanych zakupiony produkt jest po prostu niesmaczny, 3 proc. nie ma pomysłu na wykorzystanie resztek, a 2 proc. nie robi listy zakupów. Wychodzi na to, że przyczyną marnowania żywności jest brak świadomości problemu.
– Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
CBOS w tegorocznych badaniach „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów. Jakie są prognozy? Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.